Vil ha mer i studiestøtte og flere studentboliger

Velferdstinget er skuffet over regjerings forslag til studiestøtte. Fremskrittspartiets Ungdom er uenige i kritikken.

Regjeringens statsbudsjett ble presentert av finansministeren, Siv Jensen (FrP), onsdag 7. oktober. I statsbudsjettet er det foreslått en justering av studiestøtten som vil gi studentene 316 kr mer i måneden. Det tilsvarer en samlet økning på 3160 kr årlig. I tillegg er det foreslått å bygge 2200 studentboliger i 2016.

Etterlyser plan for studiestøtten

Norsk studentorganisasjon (NSO) savner et tydelig mål for studiepolitikken fra regjeringen, skriver NSO i sin pressemelding.

Therese Eia Lerøen, leder i NSOLederen i NSO, Therese Eia Lerøen, mener regjeringen leverer på studentboliger, men mangler en plan for studiestøtten. (Foto: NSO/ Skjalg Bøhmer Vold). – Forslaget sørger for at studentene ikke får dårligere råd til neste år. Det burde strengt tatt være en selvfølge. Vi i NSO er tydelige på hva som er studentenes krav. Det er på tide at regjeringen tydeliggjør sine ambisjoner, sier NSOs leder Therese Eia Lerøen.

Velferdstinget i Oslo og Akershus (VTOA), interesseorganisasjonen for studenter som er knyttet til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO), er enige i dette.

 

– Vi forventer at studiestøtten skal bindes til grunnbeløpet i folketrygden på 1,5 G. Problemet er at regjeringen ikke har en reell plan for hvordan økningen skal skje i årene fremover, sier Sigrid Mæhle Grimsrud, leder i VTOA.

Studentorganisasjonene vil aller helst øke studiestøtten med 31.022 kr til et samlet beløp på 135.102 kr årlig. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at studiestøtten settet til 104.080 kr i året (se faktaboks nederst i saken).

Finansminister Siv Jensen og FpUs nestleder Bjørn-Kristian SvensrudSiv Jensen mottar en blomsterbukett fra FpU etter å ha presentert statsbudsjettet for 2016 på Stortinget. (Foto: André Bråthen).Siv Jensen sitt ungdomsparti, Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), mener derimot vi må huske at fjorårets budsjett ga den største økningen som har vært gjort på ti år. Denne satsingen videreføres i årets budsjett.

– Det er NSO og VTOA sin oppgave å jobbe for sine interesser, så jeg forstår at de vil ha mer penger til studentene. Studiestøtten økes mer enn prisjusteringen. Det øker kjøpekraften til studentene. I tillegg er det en generell satsing på universitetene og høyskolene. Det er veldig positivt, sier Bjørn-Kristian Svensrud, nestleder i FpU.

Les også: Studenter går i minus.

Enige om elleve måneders studiestøtte

Både lederen i VTOA og FpUs nestleder synes studiestøtten bør fordeles over elleve måneder istedenfor ti måneder. I statsbudsjettet for 2016 innføres likevel ikke dette.

– Dette er uholdbart. De fleste studenter har eksamener i mai, og noen frem til midten av juni. Det er vanskelig å tjene penger til å klare seg i sommermånedene samtidig som man er midt i eksamenstida, sier VTOAs leder.

Svensrud mener at alt kommer til sin tid.

– FpU kommer alltid til å kjempe for at elleve måneders studiestøtte skal innføres. Vi er likevel glade for at vi får en økning i studiestøtten som tilsvarer prisøkningen. Det er allerede et godt budsjett, sier FpUs nestleder.

Mål om 4000 boliger

VTOA mener det er positivt at regjeringen fortsetter å satse på studentboliger. Likevel ønsker de en ytterligere økning.

–  Målet vårt er at det skal bygges 4000 studentboliger i året, og at flere skal tildeles til Oslo og Akershus, sier Grimsrud.

– Hva mener du om at det bør bygges 4000 studentboliger hvert år?

– Jeg er selvfølgelig enig i at det burde bygges flere studentboliger. 2200 studentboliger er en videreføring av doblingen fra statsbudsjettet for 2015. Dette viser at det er en betydelig og historisk satsing på at ungdom skal få bolig når de studerer sier Svensrud.

Faktaboks:

FaktaboksFaktaboksen viser blant annet regjeringens forslag i statsbudsjettet opp mot 1,5 G. (Foto: Skjermdump, Norsk studentorganisasjon).

- Faktaboksen viser regjeringens forslag til årlig studiestøtte opp mot NSOs og VTOAs ønske om å ha årlig studiestøtte på 1,5 G.

- For å få en troverdig start på den nødvendige opptrappingen ønsker NSO at studiestøtten i hvert fall skal økes til 1,2 G.

- Fra dagens studiestøtte på 100.920 kr økes det med 3160 kr i året til 104.080 kr.