Advarer mot hjemmetatoveringer
Med tatoveringsutstyr bestilt på nett, er det mange som velger å tatovere seg hjemme i stua. Bransjen ser med uro på utviklingen.
Daglig leder ved Attitude tatoveringsstudio Marius Kristiansen i Pilestredet forteller at tatoveringer har blitt mer vanlig de siste årene. Det har også blitt en økende trend med tatoveringer som har blitt utført hjemme.
Lite kritiske kunder
— Kunder vil ofte ha noe raskt og billig, og derfor er det mange som fort kan bli lite kritiske til tatovører, sier Kristiansen.
Mange tror at når man er en tatovør, er man like flink som alle andre. Flere av disse har null tegneegenskaper. Kan du ikke tegne, da vil du også ha store problemer med nåler og blekk. Du får det du betaler for, forteller Kristiansen.
Kristiansen sier også at dette ikke bare gjelder hjemme-tatovører, men også samtlige studioer.
— De gir en god pris, og kunden føler seg heldig med en god avtale. Resultatet ble kanskje ikke det man så for seg, og da må tatoveringen dekkes over. Dette er tidkrevende, forklarer Kristiansen.
Angrer ikke
Simen Magnussen er en av de som har blitt tatovert hjemme hos en kompis. Han forteller at han ikke angrer på tatoveringen, og at han ikke har fått noen infeksjoner eller lignende.
— Vi var veldig opptatte av hygiene, og å sterilisere utstyret, sier Simen.
Simen forteller at tatoveringen ble tatt for moro skyld, men han er veldig glad for at han valgte å plassere den et diskre sted.
—Den synes jo ikke om jeg har på sokker, sier han.
Infeksjonsfare
Kristiansen forteller at faren for infeksjoner, betennelser og smitte kan være store ved hjemmetatoveringer. I verste fall kan kirurgisk fjerning av hud være en konsekvens. Alle proffe tatoveringsstudioer handler fra norske forhandlere som kun selger godkjent blekk, som mattilsynet har godkjent. Han får støtte av leder i Norsk Tattoo Union, Kari Kjelskau
- Vi jobber jo med blod, og er veldig bekymrede for smittefaren når folk ikke steriliserer utstyret sitt ordentlig. Gjøres ikke dette skikkelig, kan det føre til smitte fra en kunde til neste. Mange får infeksjoner, men man kan også få alle typer blodsmitte som hiv og hepatitt, sier Kjelskau til NRK.
Sandra Yvonne Willassen er en av dem som har fått kjenne på farene ved hjemmetatovering. Hun fikk en kjøttetende bakterieinfeksjon i leggen, og risikerte amputasjon.
— Jeg var innlagt på sykehuset i 13 dager med antibiotika, pencilin-kur og smertestillende. Min oppfordring til de ungdommene som har tatoveringsset hjemme er: Hiv det, få det vekk. Folk bør bruke hodet, forteller Willassen til TV2.
Rådgiving
Marius Kristiansen har derfor følgende råd til alle som vurderer en tatovering:
— Finn ut hva du ønsker å tatovere, et godkjent studio, og en tatovør som spesialiserer seg på den type tatovering du ønsker deg. Det er bedre å investere mer penger på en tatovering du kommer til å bli fornøyd med. Du skal jo faktisk ha den livet ut!