Deeyah Khan fikk menneskerettighetspris

Tirsdag kveld fikk Deeyah Khan UiOs menneskerettighetspris for sitt arbeid med å styrke kvinners rettigheter, ytringsfrihet samt forståelse blant unge radikaliserte muslimer

Deeyah Khan har gått fra å være pop- artisten "Deephika" til å kjempe for kvinners rettigheter, ytringsfrihet og forståelse blant unde radikalisert muslimer.

Khan har vært iniativtaker til en rekke organisasjoner og institusjoner som fremmer kvinners rettigheter og ytringsfrihet. Produksjonsselskapet Fuuse, som har som mål å bygge broer på tvers av kulturer, er en av disse. Samtidig har hun satt fokus på hva som rekrutter unge islamske menn til ekstremisme ved å intervjue tidligere Jihadister. Sett i lys av terrorangrepene i Paris og Beirut, har temaet om ekstremisme blitt brennende aktuelt.

- Under prisutdelingen var det aktuelt å få frem hennes tanker om det som har skjedd.  Hun har tross alt arbeidet mye med å forstå ekstremistene, sier kommunikasjonsdirektør ved UiO, Marina Tofting.

 

Forståelse for radikalisering

Intervjuene med de unge radikaliserte muslimene endte i dokumenteraren  Jihad - a Story of The Others.  Mange av intervjuiobjektene  hadde falt utenfor sosialt, og filmen viser at felleskapsfølelsen er avgjørende for  rekruttereing til jihadistiske bevegelser. I sine dokumentarer har Khan fått frem historien til både islamske ekstremister og ofrene for ekstremistiske handlinger.  I 2013 laget hun dokumentaren  Banaz- a love story,  som omdhandler æresdrapet på den islamsk-britiske kvinnen Banaz Mahmod.

 

Møtte fiendtlighet med forståelse

Khan har selv blitt truet av konservative muslimer. Da hun som 17-åring slo igjennom som pop-artist, fikk hun trusler av konservative muslimer i Oslo.  Hun ble nødt til å flytte til London, men truslene har ikke stoppet henne fra å bli hørt. Festivalen World Woman er en av initiativene hun har tatt for å gi undertrykte kvinner en stemme.  Her blir ideer, kunst og politikk delt mellom kvinner fra alle land.

Tofting påpeker at Khan er opptatt av å vise at det finnes en vei utenom vold:

- Hevn var også et tema. Frankrike svarte terroren med å bombe Syria, men Deeyah Khan mener man må takle radikalisme gjennom dialog og forståelse.

 

-Vi må omfavne ungdommen vår

I et intervju med NRK forteller hun om en dialog med en ung muslimsk gutt, som var på vei inn i et radiklt miljø.

- Han var rasende på hvordan vesten hadde behandlet folk i midtøsten, og nevnte spesielt invasjonen av Irak og Palestina."Skjønner du ikke at dette får folk til å rerkruttere seg til IS? ", spurte han meg."Jo" svarte jeg."Det forstår jeg godt" Han ble med ett roligere. Så fortsatte jeg:  "Men hvis du vil gjøre en endring, tror du at du vil ha mer innflytelse levende eller død? Har rekken av selvmordsbombere bedret situasjonen til muslimer rundt om i verden?"  Han tenkte seg nøye om." Ingen snakker med ungdommen", sier han til slutt .

Under intervjuet får Khan frem hvordan IS har tilbudt felleskap og forståelse til ungdom som har følt seg utenfor.

- Vi må omfavne ungdommen vår før de havner på feil spor. De er vår ungdom, men de føler seg ikke slik.

 

  Deyah Khaan

  • Deepika Thathaal, født 7.august 1977 i Oslo
  • Artist, filmskaper og menneskerettighetsaktivist.
  • Som tenåring slo hun gjennom som popartist under navnet Deepika, men etter trusler fra konservative muslimer, flyttet hun til London som 17 åring.
  • Endret  navnet til  Deeyah Khan i 2002
  • I 2012 mottok hun Ossietzkyprisen for sitt engasjement for ytringsfriheten.
  • I 2013 fikk hun Emmy for dokumentarfilmen «Banaz: A Love Story».
  • I august hadde dokumentaren hennes «JIHAD: A Story of the Others» norsk premiere hos stiftelsen Fritt Ord.

Fakta er hentet fra NRK