Ekspert: -Liten risiko for flyktninger med IS-tilknytning
Faren for at IS-sympatisører kommer til Norge med flyktningstrømmen skal ses på i ny trusselvurdering. Ekstremisme-ekspert Lars Gule mener IS bruker andre måter. - De kan sende dem med fly på førsteklasse.
Justisminister Anders Anundsen har bedt PST om å gjennomføre en ny trusselvurdering. Det er fare for at IS-sympatisører kommer til Norge med flyktningstrømmen som skal vurderes på nytt. Anundsen sier til Aftenposten at det er vanskelig å gjennomføre de intervjuene og registreringene det er behov for av flyktningene som kommer.
Lars Gule ved Høgskolen i Oslo har Midtøsten og ekstremisme som sine spesialområder. Han mener risikoen for at mennesker med tilknytning til IS kommer til Europa med flyktningstrømmen er helt minimal.
- De har ressurser til å sende dem på fly, på førsteklasse til og med om de vil det. De har bunker av pass. De er i stand til å forfalske papirer. Kort sagt; har IS behov for å sende noen, så kan de gjøre det. Gule sier videre at man ikke skal utelukke at IS kan bruke flyktningstrømmen som en sjanse til å rekruttere nye medlemmer, men at PST også har uttalt at det er liten sannsynlighet for dette.
Ikke utelukkes
NOAS generalsekretær Ann-Magrit Austenå mener det ikke kan utelukkes at mennesker tilknyttet terrorceller utgir seg for å være asylsøkere. Men hun påpeker at flertallet av asylsøkerne er mennesker som flykter fra grusom vold.
– Det er viktig politiet får ressurser til best mulig registrering og identifisering av alle som kommer hit, sier Austenå.
Fagsjef Jon Fitje Hoffmann i PST konstaterer overfor Aftenposten at de ikke har god nok kontroll over asylsøkerne som kommer til Norge.
På spørsmål om hvordan vi kan forhindre rekrutteringen av flyktninger til IS svarer Austenå at vi bør øke støtten til militær kamp i Syria og Irak, bidra til politiske løsninger på krigen, øke humanitær og økonomisk bistand til flyktninger i Syria og i nærområdene, og rask integrering.
Advarer mot «krig mot terror»
- Jeg vil advare mot å snakke om en krig mot terror, fordi de terrorhandlingene som er gjennomført i Europa er kriminalitet, ikke krig. Hvis man gjør dette til krig, bekrefter man ekstremistenes verdensbilde. Et bilde hvor Vesten er i krig mot muslimer, mot islam, sier Gule.
Det har blitt satt inn mer politi i Frankrike etter terrorhandlingene 13. november. Lars Gule er enig i å bruke politi både til å oppklare og til å etterforske terrorhandlinger, men også å bruke politi til å forebygge og forhindre. I noen tilfeller er det derimot viktig å bruke militære midler, slik som når man står overfor ekstreme grupper av en slik størrelse som IS, mener han.
- Ellers bør Europa og USA være ytterst forsiktige med å blande seg inn militært i mange områder. Vi har en kolonihistorie som gjør at dette lett kan bli oppfattet som nykolonialisme, uansett hvor gode intensjonene er, avslutter Gule.