Verdens Prematurdag markeres i dag
I forbindelse med dette forklarer daglig leder i Prematurofreningen, Hege Nordhus, viktigheten ved forskningen av for tidlig fødte barn.
Dagen ble opprettet for å belyse forskning innenfor temaet, samt for å støtte foreldre som har opplevd å få et prematurt barn.
– Det er jo for å sette fokus på at det er en gruppe som er født for tidlig som mennesker, og at det fortsatt forskes på og forbedres behandling av barna, forklarer Hege Nordhus, fungerende daglig leder i Prematurforeningen.
Flere tusen barn fødes for tidlig i Norge hvert år, noe som kan føre til alvorlige komplikasjoner. Barn som fødes før den 37. uken av svangerskapet, defineres som premature barn. Hvor et normalt svangerskap varer i gjennomsnittlig 40 uker. Nesten 6 prosent av alle svangerskapene i Norge ender i prematur fødsel, opplyser Norsk Helseinformatikk.
Krevende for foreldrene
Nordhus forteller at det å få et prematurt barn kan oppleves som svært belastende og dramatisk for foreldre.
– Man ser at barnet kanskje kjemper med å puste og slike ting. Det kan også oppstå andre problemer; de kan få infeksjoner fordi de er så små og sårbare. Det er en usikker tid som er veldig krevende å stå i, forteller Nordhus.
Hun opplevde selv å få et for tidlig født barn.
– Jeg fikk et barn i uke 27, så hun var ekstremt for tidlig født. Det var en veldig vanskelig tid for hele familien. Hun var veldig sårbar og fikk mange komplikasjoner i nyfødttiden. Hun var alvorlig syk i en lengere periode.
Risiko for senskader
I dag er Heges datter en frisk og rask syvåring, men som svært mange andre premature barn, har hun fått noen senskader av sin for tidlige fødsel.
– Hun kan kanskje være litt umoden for alderen, og kan være litt sensitiv for lyder.
Dette er dog ikke blant de mest alvorlige senskadene som registreres hos premature barn. Norsk Helseinformatikk skriver at det er funnet økt sammenheng mellom barn som er for tidlig født, og sykdommer som Cerebral Parese, psykisk utviklingshemning og økt sjanse for uføretrygd senere i livet.
I Oslo markeres Verdens Premature dag blant annet med et arrangement på Ullevål sykehus i dag. I tillegg er den ikoniske «Keplerstjernen» som man ser på vei inn mot Oslo Lufthavn, Gardermoen, blitt lyst opp i lilla for anledningen – den «offisielle fargen» for premature barn.