Kald start på demonstrasjonsserie for klimaet
Over 100 aksjonister møtte opp på Eidsvollsplass for å minne regjeringen på at de ikke har gjort nok for å skape en ny klimapolitikk.
Torsdag i forrige uke hadde flere engasjerte klimaaksjonister trosset den bitende kulden og møtt opp på Eidsvolls plass foran Stortinget. Sola hadde akkurat rukket å forsvinne bak de høye bygningene foran Oslofjorden, og frostrøyken sto opp blant hutrende aksjonister i alle aldre.
Allsang og varm kaffe
Fra Naturvernforbundets stand får publikum informasjon, lapper med sangtekster og pappkrus med kaffe for å holde varmen den knappe timen markeringen varer. Først ut på scenen er barn fra Holmlia Tween sing og aktivitetsgruppa Hobakluzz, kledd i toppluer og matchende grå hettegensre.
Barna synger gjenbrukssangen "Her er min ene hånd" med lyse stemmer mens de veiver med hendene. Publikum stemmer i, sangen ljomer høylytt over plassen, og folkemengden blir omgjort til en bølgende masse.
Samarbeid mellom trossamfunn, miljøbevegelse og fagbevegelse
På programmet står appeller fra flere av de deltakende organisasjonene.
Først ut er Ibrahim Saidy fra Islamsk råd, kledd i en lang sennepsfarget boblejakke og selbuvotter. Saidy understreker viktigheten av å ta vare på miljøet for våre barn og etterkommeres skyld.
Deretter snakker Merete Furuberg, leder av Norsk Bonde- og Småbrukarlag om regjeringens landbrukspolitikk, og kritiserer den økte importen av soya og stordriftsfokus. Neste appellant ut er Stein Gulbrandsen fra Fagforbundets arbeidsutvalg, som forklarer viktigheten av grønne jobber.
Den norske kirke ble representert av prest Sunniva Gylver, og miljøbevegelsen av Gina Gylver fra Natur og Ungdom og Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet.
Besteforeldre aksjonerteLinda Rundquist ParrFoto: Marthe Hårstad
En kvinne i knallrød caps står smilende og deler ut pamfletter med informasjon. Besteforeldrenes klimaaksjon ble startet etter initiativ fra høgskolebibliotekar Halfdan Wiik på Stord i 2006. Frem til 2012 fungerte det som et politisk nøytralt nettverk knyttet til Fremtiden i våre hender.
Linda Rundquist Parr, leder for avdelingen Oslo og omegn, forteller om de to hovedgrunnene til at organisasjonen ble startet.
– For det første ønsker vi å vekke folket og det miljøengasjementet som ligger der. For det andre vil vi påvirke de folkevalgte til å ta grep. Vi jobber med å samle underskrifter, delta på aksjoner og vi skriver brev til politikere. Noen av partiene er det selvsagt lettere å jobbe med enn andre, sier Parr, uten å ville utdype noe nærmere hvilke partier dette gjelder.
Hun prater engasjert om saken mens hun deler ut pamfletter til de forbipasserende.
– Vi mener myndighetene har et ansvar, som de ikke tar. Vi er bekymret for utviklingen og spesielt for økt uttak av olje og gass i Arktis. Derfor er vi her i dag, forteller Parr.
Trenger ikke russebuss til en million
Mot slutten av arrangementet er det artisten Ravi sin tur til å underholde de fremmøtte.
Rød i kinnene og med tykke votter forteller han de fremmøtte at alle kan gjøre en innsats for miljøet. Man trenger for eksempel ikke en russebuss til en million, det finnes billigere og mer miljøvennlige måter å feire på.
Publikum jubler, danser på stedet og flaggene vaier høyt i den klare, blå lufta.
Et vendepunkt for en ny klimapolitikk
Torsdagens aksjon er den første av fire markeringer. Vendepunkt er navnet på aksjonsserien, som inngår i den landsdekkende festivalen Klimafestivalen § 112.
Festivalen består av 130 arrangementer over hele Norge.
Mener regjeringen ignorerer Grunnloven
Aksjonistene mener regjeringen bryter Grunnlovens paragraf 112.
Kort sagt innebærer den at myndighetene har ansvar for å overlevere en bærekraftig jordklode til de kommende generasjoner.
Aksjonistenes krav for en bærekraftig miljøpolitikk er i hovedsak at at oljen i Arktis må bli liggende, 100 000 nye klimajobber må skapes, Norge må gjennomføre kraftige utslippskutt innenlands, samt vise rettferdighet ved å bidra internasjonalt.