Listhaug måtte svare for asylreturer
Innvandringsminister Sylvi Listhaug har støtte i Stortinget for asylretur over Storskog.
Statsråden måtte tirsdag kveld møte i Stortinget for å forsvare retur av asylsøkere til Russland. Saken stod ikke på programmet, men Stortingets forretningsorden åpner for å ta opp «saker som det av spesielle grunner er ønskelig å ta opp straks».
SV krevde svar
Sosialistisk Venstrepartis Audun Lysbakken viste til at FNs høykommisær for flyktninger har kritisert instruksen av 24. november 2015, som ligger til grunn for utvisningene. Han ville ha svar fra Listhaug om det er trygt å sende asylsøkerne tilbake til Russland.
- Kan statsråden forsikre Stortinget om at ikke norske myndigheter returnerer flyktninger som risikerer å bli sendt tilbake til land der de kan å bli utsatt for forfølgelse, tortur, umenneskelig behandling eller død? sa Lysbakken fra talerstolen.
Listhaug begrunnet de raske utsendelsene med presset som flyktningkrisen i Midtøsten legger på mottaksapparatet. Hun gjorde det klart at Regjeringen mener Russland er et trygt land for de fleste tredjelandsborgere.
- Politiet har opplyst til meg at alle som nå sendes ut av Norge, er personer enten med multivisum eller oppholdtillatelse i Russland, sa Listhaug.
Støtte i Stortinget
Bare Venstre og SV stilte seg tydelig på utsiden av det som ellers ser ut til å være en bred asylenighet i Stortinget. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet tok ordet til støtte for utsendingene, under forutsetning av at det er trygt å returnere asylsøkerne og at folkeretten er ivaretatt.
- Vi tar det for gitt at regjeringen tar det ansvaret, sa Senterpartiets Liv Signe Navarsete.
Stein Erik Lauvås var enig med Lysbakken i at grunnlaget for asylforliket i høst ikke hadde vært på høring og at lovendringen inneholdt lite drøfting. Han viste til vilkårene Arbeiderpartiet hadde lagt til grunn for å støtte den nye lovgivningen.
- For Arbeiderpartiet er det avgjørende at asylsøkere ikke returneres i strid med våre internasjonale forpliktelser. Vi må legge til grunn at statsrådens opplysninger om at dette ikke skjer, er riktige, og vi vil påpeke at det er regjeringens ansvar at Norge på korrekt måte følger opp de internasjonale konvensjoner vi har forpliktet oss til, sa Stein Erik Lauvås.
Asylforliket fra november 2015 omfatter alle partiene unntatt SV og Miljøpartiet De Grønne. Da avtalen ble ytterligere presisert var i tillegg Venstre og KrF kritisk til flere av forslagene.