Skyhøy luftforurensing i Lillestrøm
De siste to ukene har Lillestrøm vært blant byene i landet med høyest konsetrasjon av svevestøv. Dette er veldig bekymringsverdig mener enkelte.
Korridoren fylles av barnestemmer. Ungene på Vigernes skole i Lillestrøm skal på skitur. To gutter går bestemt bort til en jente som sliter med å få på seg dressen sin.
– Alle vet du har forelska i ham, sier den ene spydig.
Hun klasker til ham med en rosa vott og de to guttene forsvinner like fort som de kom. Utebukser gnisser mot hverandre idet elevene springer nedover gangen. En ung lærerinne går kjapt ut og inn av klasserommet mens hun oppgitt peker her og der, og ber guttene i hjørnet kle på seg. En godt innpakket jente og en lyshåret gutt med lua i hånda går mot trappen.
– Han fyllekjørte og sladda i parkeringshuset. Så kom han i fengsel, sier gutten.
– Er det ikke lov å sladde, spør jenta og ser spørrende opp mot ham.
– Ikke parkeringshus og sånn, bekrefter han med overbevisende tone.
Snøen er hvit og himmelen grå. Lufta er kald og tilsynelatende frisk. Men lillestrømlufta står overfor en utfordring.
Dårlig start på året
Hittil i 2016 har luftkvaliteten i Lillestrøm oversteget grenseverdiene fem ganger. Luftkvalitet.no, som blant annet driftes av Norsk Institutt for Luftforskning, har en konstant statistikk over luftkvaliteten i flere av landets største byer. Såkalt svevestøv, som hovedsakelig kommer fra eksos og vedfyring, er det mest skadelige.
Både korttids- og langtidseksponering for svevestøv viser sammenhenger med dødelighet, ifølge en rekke befolkningsundersøkelser, skriver Luftkvalitet.no på sitt nettsted. Lillestrøm er per 25. januar, den byen i Norge med nest høyest konsentrasjonsnivåer av det farlige svevestøvet.
På spørsmål om det er noen bekymring knyttet til luftkvaliteten svarer rektor Pål Kristiansen ved Vigernes skole at det har det foreløpig ikke vært.
– Det er kommunelegens ansvar å varsle dersom luftkvaliteten er så dårlig at barna må være inne, sier Kristiansen.
Til tross for at luftkvaliteten var så dårlig forrige søndag at det gjorde Lillestrøm til en europaversting, har ikke kommuneoverlegen sendt ut varsler. Barna på Vigernes skole får derfor fortsette å ferdes i luft som overskrider EUs grenseverdier. Vigernes skole har tilrettelagt rom for astmatikere og allergikere.
Delte meninger om luftkvaliteten
Lillestrøm fikk en målestasjon på Vigernes den 6. januar, noe som gjør den til en av de nyeste stasjonene i landet. Seniorforsker Ingrid Sundvor i NILU (Norsk Institutt for Luftforskning), bekrefter at Lillestrøm lå i toppen av byer med mye svevestøv, men er ikke umiddelbart bekymret.
– Det er vanskelig å spekulere om dette er en vanlig situasjon ettersom stasjonen er ny, sier seniorforskeren.
Været er en avgjørende faktor for hvor mye svevestøv som ligger i lufta. Derfor vil det ta et par år før man med sikkerhet vet hvor forurenset Lillestrøm faktisk er.
Det nasjonale målet er å ikke overskride grenseverdiene mer enn syv ganger. Hvilket betyr at Lillestrøm kun kan tåle to overskridelser til før de mislykkes med å nå det nasjonale målet. Sundvor mener ikke at det nasjonale målet er for ambisiøst.
– Dette er et realistisk mål for mange kommuner i Norge. Det er dette det bør siktes mot, men det er klart at vi først må jobbe for å komme oss under de grenseverdiene som er juridisk bindene.
Kommunestyrets MDG-politiker, Siri Faafeng, er langt mer bekymret.
– Jeg tenker at dette er et problem vi må ta på alvor. Forrige søndag var forurensingen så høy at vi har blitt satt på kartet som europaversting. Når vi vet at det er så dårlig luft må vi gjøre noe med det. Jeg har sendt inn spørsmål til ordfører om han vil kartlegge saken og om han vil iverksette tiltak. Saken skal tas opp på kommunestyremøtet i morgen, sier Faafeng.
På spørsmål om hvilke tiltak som kan være aktuelle, svarer Faafeng at de gjerne vil få på plass en ordning som gir tilskudd til å bytte ut de gamle vedovnene med nye, rentbrennende ovner, samt å legge opp til å forsyne husstander med elektrisitet og fjernvarme.
– Dette kan vi finne rom i budsjettet til.
Senioringeniør i Skedsmo kommunes helseavdeling, Hans Petter Buvik, mener at forurensningen i Lillestrøm ikke er et så stort problem som folk skal ha det til. Han sier det er forurensing i Lillestrøm i likhet med alle andre storbyer, men at det ikke er noen indikasjon på at dette er farlig for vanlige mennesker. Han mener også at én målestasjon ikke gir en dekkende oversikt over hele byen.
– En tilfeldig nese som står to meter fra en veikant gir ikke et bilde av hele byen, sier Buvik.
Ingen grunn til å sende ut varsler
Selv om Kristiansen sier at forurensningen hittil ikke har vært en bekymring, påpeker han likevel at han ikke er fornøyd med situasjonen.
– Det er ikke greit at luftkvaliteten i den byen vi driver skole i viser seg å være såpass dårlig, sier rektoren.
Slik situasjonen er nå, er det ikke skolens ansvar å etablere en rutine for å sjekke luftkvaliteten.
– Kommuneoverlegen vil sende ut et varsel til skolene dersom luftkvaliteten er for dårlig, sier Kristiansen.
Kommunen er forurensningsmyndighet og skal blant annet utarbeide tiltak og holde allmennheten oppdatert om luftkvaliteten i kommunen. Det er også kommuneoverlegens ansvar å vurdere om det er grunn til å sende ut varsel til skolene om å holde elevene inne. Selv om Lillestrøm ifølge MDG’s Siri Faafeng har vært en av de mest forurensede byene i Europa i januar, har ikke kommuneoverlege Hedi Anne Birkeland sendt ut varsler så langt i år.
– Det er ikke dårlig luftkvalitet her nå. Det var et kuldelokk over byen som skapte høye verdier. Problemet er løst og det er ingen grunn til å varsle, sier kommuneoverlegen.
Skitur i friluft
I skolegården kryr det av forventningsfulle barn. En gjeng gutter løper rundt på plassen og bruker de sammenknyttede skiene til å spille golf med en liten hvit fotball.
– Kom igjen a. Slå den hit.
– Glem det!
En jente strever for å komme seg opp en isglatt sklie. Hun får hjelp av en spinkel gutt med tynne, runde briller og sort batmanlue. Lekingen blir avbrutt av skoleklokken som ringer og alle stiller seg i rekker på to og to.
Utenfor skolegården kjører biler ut og inn av Lillestrøm. Elevene trasker langs fortauet og må krysse to sørpete fotgjengerfelt før de ankommer en gedigen idrettsplass. De slenger på seg skiene og forsvinner nedover i den hvite skiløypa mens de hiver etter luft.
Hør hva folk på gaten tenker om forurensing.