Avisa Nordland felt i PFU

Pressens faglige utvalg (PFU) mener Stormen-direktør Rolf-Cato Raade burde fått adgang til samtidig imøtegåelse av et leserinnlegg.

PFU felte Avisa Nordland for brudd på god presseskikk i møtet 18. februar. Foto: Skjermdump/ Journalisten.no

PFU felte Avisa Nordland på ett av to punkter Raade hadde klaget inn via sin advokat.

Alvorlige påstander

"Utvalget er av den oppfatning at den første av de påklagede kommentarartiklene rammer klager hardt. Her blir klager utvilsomt utsatt for det som må kunne kalles et karakterdrap, og utvalget mener at det ikke var tilstrekkelig å kontakte klager like etter publisering av denne, slik Avisa Nordland gjorde. Utvalget minner om at retten til samtidig imøtegåelse er sjangeruavhengig, og ikke oppheves av en løpende debatt når angrepene blir tilstrekkelig grove, konkrete og personlige. I Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 heter det i første setning: "De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger"," heter det i uttalelsen fra PFU.

Dissens

Utvalgsmedlemmene som representerer redaktørene i utvalget, Tone Angell Jensen og Alexander Øystå, tok ut dissens i fellelsen. De mente påstandene i leserinnlegget ikke var av en så sterk karakter at det utløste rett til samtidig imøtegåelse. Avisa ivaretok tilsvarsretten ved å la Raade svare samme dag som innlegget ble publisert. Det mente Jensen og Øystå at burde holde.