Hunder kan oppdage kreft

Nytt forskningssamarbeid kan endre helsevesenets screeningsprosess.

Fruity (7 mnd) trenes opp til å lukte kreft. Foto: Stine Margrethe Olsen

Arendal sykehus, Blærekreftforeningen og Krefthunder AS har inngått et samarbeid om en studie der hunder skal læres opp til å lukte blærekreft. Dersom studiet er vellykket, kan Norge bli et foregangsland innen kreftscreening.

– Målet er å få metoden inn i det offentlige helsevesenet, og bruke hunder i screeningprosessen istedenfor maskiner, forteller Siri Stedje.

Stort forskningssamarbeid

Sammen med ektemannen Jens, har hun drevet Krefthunder AS siden 2011. For første gang siden oppstarten, går de nå inn i et stort forskningssamarbeid med flere aktører.

StiftereEkteparet Siri og Jens Stedje er gründerne bak Krefthunder AS. De har begge lang erfaring fra arbeid med tjenestehunder i politiet. Foto: Stine Margrethe Olsen– Det er rundt 1400 mennesker som diagnostiseres med blærekreft hvert år, så dette arbeidet kan bli veldig viktig i tiden som kommer, fortsetter Stedje.

– Alle kan få det, og 50 av dem som får det hvert år er under 50 år. Forhåpentligvis kan denne studien bidra til at man i flere tilfeller enn i dag kan oppdage kreften på et tidlig stadie, mener ekteparet.

Pasientforeningen venter i spenning

– Vi er veldig positive til dette pilotprosjektet. I Krefthunders egen rapportering kommer det frem at av 358 prøver gjorde alle hundene til sammen 5 feil ved detektering av prostatakreft, så en vitenskapelig studie av dette er veldig interessant. Hvis resultatene blir gode, er jo det helt fenomenalt, forklarer Ranveig Røtterud i Blærekreftforeningen.

Hun mener studien må avdekke hvilke feilkilder man kan forvente i en slik screening, noe Krefthunder stiller seg bak.

– Vi har drevet i så mange år at vi har oppdaget flere potensielle feilkilder. Da kan vi gjøre noe med dem, og arbeide mest mulig nøyaktig, sier Siri Stedje.

Ligger i hundenes instinkt

At det er nettopp hunder som tas i bruk i denne studien er ikke tilfeldig, ifølge Jens Stedje. Han har bakgrunn fra arbeid med tjenestehunder i politiet, og forteller at krefthundene arbeider på samme måte som for eksempel søkshunder.

– Søkene vi driver med her er såkalte øyeblikkssøk, noe som er svært lett for hundene hvis de har de rette rammevilkårene, forklarer Stedje.

 

Hvordan lukter egentlig kreft?

– Det er det bare hundene som vet, men for dem har den nok en spesiell lukt. Det blir ganske naturlig for dem å plukke den ut, fordi det er noe som er sykt. Hunder vil instinktivt forsøke å fjerne eller vaske vekk unormale lukter, og derfor er det naturlig for dem å markere når de lukter sykdom.

Videre forklarer Stedje at alle nysgjerrige og søkende hunder kan bli krefthunder, men at det er dem som ikke har drevet med andre type søk tidligere som har størst potensial som kreftdetektiv.

– Har en hund først lært noe, er det ofte vanskelig for den å omskolere seg. Derfor er det best å begynne med blanke ark.

 

Se schnauzeren Jack og jakt cocker spanielen T-Rex snuse seg frem til positive kreftprøver her:

 

– Føler at man gjør noe nyttig

Hundefører i Krefthundene, Bodil Schøyen, forteller at hun synes arbeidet er spennende, fascinerende og givende.

TreningJakt cocker spanielen Fruity belønnes med en ball etter å ha snust seg frem til riktig prøve under trening. Foto: Stine Margrethe Olsen– Man føler jo at man gjør noe nyttig, og det er en veldig god følelse, sier hun.

Sammen med cocker spanielen T-Rex (3,5), har hun arbeidet for Krefthunder i snart tre år. «Lillebror» Fruity (7 mnd) er under opplæring og trener mye på å snuse opp kreft.

– Det er veldig arbeidsomme hunder, og T-Rex er veldig ivrig. Han elsker å være krefthund, smiler Schøyen, som også tror Fruity vil ta fatt på arbeidsoppgavene med samme iver når han er utlært.

Samhold og motivasjon er viktig

Til sammen 14 hunder av ulike raser arbeider i dag for Krefthunder, og ekteparet Stedje forteller at de har mange viktige hundeførere med seg på laget.

– Man trenger ikke hundeerfaring for å jobbe her, det går mer på motivasjon og det at man liker å jobbe sammen, forklarer Siri.

Hun får støtte av Jens:

– Når det gjelder blærekreftprosjektet vet vi hvilke typer hundeførere vi vil ha med oss, legger han til.