Kan abortere én tvilling

Foreldre med friske fostre, kan velge å bare beholde ett av dem.

Abortloven åpner for fosterreduksjon ved tvillingsvangerskap, fastslår Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Flickr/Florian Guzek

En uttalelse fra Helse- og omsorgsdepartementet publisert i går, slår fast at abortloven også gjelder ved fosterreduksjon. Det betyr at foreldre nå kan velge å beholde bare én tvilling, selv om begge fostrene er friske.

Ikke mulig da loven ble vedtatt

Bakgrunnen for saken er at abortloven ikke sier noe om selvbestemt fosterreduksjon, fordi dette ikke var teknisk mulig å gjennomføre da loven ble vedtatt. Stortinget har derfor aldri tatt stilling til spørsmålet.

Inngrepet har siden blitt muliggjort, men det har vært usikkerhet ved landets sykehus om hvordan loven skal forstås. Helse- og omsorgsminister Bent Høie ba derfor om en tolkning av abortloven i 2014.

Justisdepartementets konklusjon

Lovavdelingen i Justisdepartementet har siden sett på sakskomplekset, og har vurdert det slik at abortloven åpner for fosterreduksjon.

– Vi forholder oss til at det er slik abortloven må forstås, og kommer til å presisere dette overfor sykehusene, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Cecilie Brein-Karlsen til NRK.

Fagmiljøet advarer

I følge NRK er departementets konklusjon i strid med fagmijøenes anbefalinger.

– Vår anbefaling var at dette bare skulle være tillatt for tvillinger dersom det ene fosteret viste utviklingsavvik, og at det da skulle gjøres mellom uke 12 og uke 14 for å minske risikoen for å miste også det andre barnet, forteller overlege Birgitte Heiberg Kahrs ved Nasjonalt senter for fostermedisin til NRK.

Hun får støtte av viseadministrerende direktør ved Oslo Universitetssykehus, Terje Rootwelt, som uttaler følgende til NRK:

– Slik jeg tolker det åpner abortloven for denne typen fosterreduksjon, men om det er en praksis vi skal ha i Norge er et annet spørsmål.

930 tvillingsvangerskap i 2014

Før uke 12 har kvinnen rett til selvbestemt abort, og trenger ikke å oppgi medisinsk eller sosial grunn. Etter uke 12 er det tillatt dersom «kvinnens helse eller livssituasjon» tilsier det, for eksempel på grunn av økonomisk evne eller mangel på sosialt nettverk.

I 2014 var 930 kvinner gravide med tvillinger.