Lime-advokater anmelder påtalemyndighetene

Flere av de tiltaltes advokater er misfornøyde med politiets arbeid i Lime-saken.

Foto: Emilie Rydning

Straffesaken mot Lime-kjeden går hele denne våren i Oslo Tingrett. Store deler av dagens rettsak gikk med til å oppklare et hovedvitnes tidligere politiforklaringer. Den 31 år gamle pakistanske mannen som i dag forklarte seg i retten, kom til Norge for flere år siden for å jobbe for Lime-kjeden.

Allerede før han kom til Norge skal mannen ha oppbevart flere kredittkort og store pengesummer for hovedtiltalte, Sajjad Hussain. I følge tiltaltes advokat, Karen Randi Forbrigd, var det ikke samsvar med forklaringene fornærmede kom med i retten, og det som var skrevet i politiets avhørsrapporter. Dette ble tilbakevist av statsadvokaten gjentatte ganger i tingretten i dag.

Oversettelses-problemer

I forkant av rettssaken har de hovedtiltaltes forsvarere måtte gå igjennom 95.000 sider med etterforskningsmateriale i saken.

– Det er absolutt den største dokumentmengden jeg har vært borti i en sak, sier Forbrigd til Dagens Næringsliv.

Hun mener grunnen til at dokumentmengden gjør det vanskelig å gjøre en god jobb, er at store deler av materialet har måttet oversettes fra urdu og panjabi, og forsvarerne mener at det er store oversettelsesfeil i saken. Sammen med medforsvarer John Christian Elden har hun gått så langt som å anmelde påtalemyndighetene for tilbakehold og forfalsking av saksdokumenter. Spesialenheten har nå åpnet for granskning av saken. – Dette syns jeg er svært positivt, sier Elden.

Kostbar prosess

Under denne dagens rettsak ble det flere ganger kommentert at politiet har ført en ensidig og spesiell etterforskning i Lime-saken, og stemningen var oppgitt. Forsvarer Karen Randi Forbrigd uttalte at "det var naturlig å gå igjennom detaljer fra vitneutsagn når disse ikke står i samsvar med vitnes forklaring i retten". Statsadvokaten sto imidlertid på sitt, og avviste anklagene som urimelige. Deres begrunnelse var at forsvarer drev med detaljfokusering som bare har til hensikt å forvirre vitnet.

Lime-saken har utviklet seg til en kompleks og kostbar rettsprosess, med flere forgreininger. Til sammen har det nå kommet inn tre anmeldelser i forbindelse med etterforskningen, og flere av de tiltalte står nå som fornærmede.

Geir Evanger, som er aktor i saken, uttaler til Dagbladet at "tiden vil vise om det er hold i kritikken"

 

Lime-saken:

  • Politiet aksjonerte i høsten 2014 mot 19 Lime-butikker på Østlandet.
  • 13 personer står nå tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. Tiltalepunktene er bl.a vold og misbruk av sårbar situasjon, forfalskning av bankkort og kontoer, og svindel.
  • Aktoratet har i tiltalen lagt ned påstand om inndragning av hele 103 millioner kroner fra seks av de tiltalte.
  • Saken forventes avsluttet i løpet av sommeren, men det er ikke utenkelig at den også vil komme opp for lagmansretten.