– Må «tigge» penger fra staten
Hjelper straffedømte ut av kriminelle miljøer.
Nettverk etter soning er et tiltak som skal hjelpe kriminelle å komme ut av et dårlig miljø. Over 150 frivillige fra Røde Kors gir hvert år oppfølging til 300 straffedømte. Stian Estenstad er leder for Nettverk etter soning, han mener politikerne ikke ser verdien i den jobben de gjør.
– Får ikke nok
Til tross for at Nettverk etter soning har startet opp flere steder i landet, opplever Estenstad at det offentlige heller ikke ser nytten av jobben de gjør. Han sitter med et budsjett i Oslo til 8,5 millioner, i 2015 fikk de 500 000 kroner i støtte fra Justisdepartementet. Det mener han ikke er nok. De vet enda ikke hvor mye de får i støtte for 2016.
– Det ender opp med at ansatte ressurser går med til å «tigge» penger og rapportere de pengene vi har fått, sier Estenstad.
Sparer staten for penger
Vista Analyse gjorde en undersøkelse som viste at dersom Nettverk etter soning hjelper én straffedømt inn i et livsløp som skattebetaler, har de sørget for en innsparing for samfunnet på 15–22 millioner.
– Vi ser gjengangere som har vært inn og ut av fengsel som får livet sitt på rett kjøl; de blir skattebetalere, gode foreldre for barna sine og kommer ut av rusen, forteller Estenstad.
Han syns derfor det er merkelig at staten ikke legger inn større ressurser for å støtte dem. Han peker på at frivillighet er samfunnsøkonomisk, og forteller at de trenger ansatte som kan jobbe med forholdet til samarbeidspartnere og med sikkerheten til de frivillige.
– Kan ikke dele ut penger vi ikke har
Jan-Erik Sandlie i Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) forteller at de i fjor hadde ca. 11,8 millioner kroner å tildele frivillige organisasjoner som har søkt om tilskudd. De fikk da 48 søknader, og det ble til sammen søkt om 39 millioner kroner i støtte.
– Det er derfor ingen av søkerne fikk det beløpet de søkte om, de fleste fikk vesentlig mindre enn de ønsket, skriver Sandlie i en e-post til Journalen.
Han forteller at selv om de i KDI mener Nettverk etter soning gjør en flott jobb, kan de ikke dele ut penger de ikke har.
LunsjStåle Benito Nagell spiser lunsj i nettverkhuset. Foto: Niclas Fonn Skinlo Trygt miljø
Da Ståle Benito Nagell kom til Nettverk etter soning for første gang i 2011, hjalp det han mye å se hvilken holdning de som jobbet der hadde. Han forteller at det føles trygt å omgå folk som gjerne hadde samme bakgrunn og som har kommet tilbake til et vanlig liv.
– Man blir så vandt til hele tiden å bli dømt, man føler at man går rundt med et stempel på seg. Her er det ikke sånn, jeg ble møtt av folk som virkelig brydde seg, forteller Nagell.
Selv om det går bra i hverdagen forteller Nagell at det er godt å ha et sted hvor man kan komme og koble av. Han sier det har gitt han mye å være med på turer og aktiviteter med Nettverk etter soning.
– De er alltid så positive her, skal man videre har man nok negativt med seg selv, man trenger den positive feedbacken, sier Nagell.