Slik blir du mer miljøvennlig

I en rapport gjort av forskere ved NTNU, kommer det frem hva som egentlig påvirker miljøet mest.

Å kutte ned på kjøttforbruket har stor gevinst for miljøet, mener forskere. Foto: Micolo J/ flickr.com

Miljøverstingen er nemlig ikke lange dusjer eller slurvete søppelsortering, men vårt høye forbruk.

Forskerne ønsker å bruke resultatene til å gi bedre veiledning til forbrukere, og forteller til forskning.no at det er to enkle måter å bli mer miljøvennlig på: slutte å spise kjøtt og kutte ned på forbruket.

I rapporten kommer det frem at rundt 20 prosent av forbrukeres utslipp kommer direkte av karbonutslipp, mens 80 prosent kommer fra indirekte konsekvenser. Dette kan for eksempel være hvordan varer produseres. Diana Ivanova, stipendiat ved NTNUs program for industriell økologi, nevner vannforbruk som eksempel.

Dårlige nyheter for sjokolade

Iovana forteller at produksjon av varer er veldig vannkrevende. Særlig kjøtt av storfe blir trukket frem som miljøskadelig. Iovana forklarer at det er fordi kornet kuene spiser bruker mye vann, og kuer trenger mye korn før de skal slaktes.

En annen kanskje overraskende miljøversting er sjokolade. For å produsere én kilo sjokolade trenger man hele 17 000 liter vann.

Kjøring og bilproduksjon stiller jevnt

Transport er mest miljøskadelig på verdensbasis, og står for 26 prosent av utslippene. Det viser seg at det er en jevn fordeling mellom direkte konsekvenser fra kjøring og indirekte konsekvenser fra bilproduskjon.

Mat har ikke så høyt utslipp, men tar derimot opp mye arealplass og bruker store vannmengder.

Rike land med større avtrykk

Rapporten viser også at jo rikere land er, jo større fotavtrykk. Hva slags resultat de enkelte landene har, bygger på hvor de får elektrisiteten sin fra. Om et land bruker atom- og vannkraft, er det mindre miljøskadelig enn om det bruker fossilt brennstoff som energi. Dette gjør at det er få land som skiller seg ut som miljøværstinger i verden.

 

Dette er hva folk på gata tror vil redde miljøet: