Soldiers of Odin vil patruljere Oslos gater

Soldiers of Odin hevder de skal gjøre Norges gater tryggere. Sist helg patruljerte tolv menn gatene i Tønsberg, nå kommer de til Oslo.

Fire av de tolv mennene som patruljerte Tønsbergs gater sist helg. Foto: Privat

- Vi har medlemmer i alle krinker og kroker av landet. Vi er i ferd med å organisere oss og få en offentlig ledelse. Oslo-gruppa ble offisielt oppretta på Facebook her om dagen, og vi vil begynne å patruljere både i Oslo og andre steder fortløpende, sier midlertidig talsmann for Soldiers of Odin, i Norge, Ronny Alte.

TalsmannRonny Alta er foreløpig talsmann for Soliders of Odin. Foto: PrivatSoldiers of Odin sier de har som mål å få nordmenn til å føle seg tryggere. De ser alvorlig på utlendinger som oppholder seg i Norge og livnærer seg på kriminalitet, noe de omtaler som «mildt sagt, veldig uheldig». Selv om de går under samme navn, er de ikke organisert med medlemmer av Soldiers of Odin fra andre land. På spørsmål om hvorfor de da valgte dette navnet, sier Alte at han ikke kan uttale seg om dette, da mannen som valgte dette navnet ikke lenger medlem av gruppa.

-  Vi vil være forsiktige med å la folk uttale seg på vegne av gruppa, før vi har fått organisert oss offentlig med en ledelse. Vi har problemer med folk som har meldt seg inn i gruppa bare for å lage bråk, og derfor ønsker vi kontroll på alle som har mulighet til å uttale seg i media, sier Alte

Da de patruljerte i Tønsberg sist helg, var politiet ifølge Alte også bekymret for at motstandere av Soldiers og Odin skulle komme og provosere deres medlemmer og at det skulle bli opptøyer.

«Privat natteravnstjeneste»

LogoSlik kan du kjenne igjen gjengen når de partuljerer gatene. Foto: PrivatSoldiers of Odin ønsker ikke å være en del av Natteravnene, fordi de vil være en egen organisasjon som kan gå når de vil, hvor de vil. Selv om deres uttalte mål er å hjelpe til å gjøre gatene trygge, setter ikke Natteravnene pris på denne hjelpen:

- Prinsippet for Natteravnene er at vi skal være politisk nøytrale, og ut i fra det jeg har lest og vet om Soldiers of Odin, ser jeg ikke at de er det, sier generalsekretær for Natteravnene, Lars Norbom.

Norbom har derimot ikke stor tro på at Soldiers of Odin er en gruppe som vil prege samfunnsbildet lenge:

-Jeg har ikke særlig tro på at det kommer til å bli noe stort ut av dette her. Jeg har fulgt Natteravnene i 20 år, og vi ser noen ganger at slike grupper kommer og vil patruljere gatene. Det har derimot ikke vart lenge, og jeg tror heller ikke at denne gruppen vil vedvare.

Kobles til høyreekstreme miljøer

I følge VG var minst én av de som patruljerte for Soldiers of Odin i Tønsberg, kjent fra høyreekstreme miljøer. Ronny Alte uttaler likevel til Journalen at de ikke har noen uttalt politisk agenda, og at de heller ikke vil gripe inn dersom det ikke er fare for liv eller helse. De vil kontakte politiet dersom de ser noe av kriminell karakter.