Økt arbeidsledighet blant unge
Arbeidsledigheten i landet har økt med hele 11,5 prosent på ett år. Størst er økningen blant de som har fullført videregående og universitets- eller høyskoleutdanning.
En ny statistikk fra SSB, publisert 19.januar 2016, viser at arbeidsledigheten i landet har gått opp med 11,5 prosent fra november 2014 til november 2015.
Økningen er størst på øst- og vestlandet blant de som har fullført videregående skole og de som har fullført universitets- og høyskoleutdanning. For personer med fullført videregående skole har ledigheten økt med 11,9 prosent. For de som har fullført universitets- og høyskoleutdanning har ledigheten økt med hele 13,4 prosent.
Flere får støtte
NAV har en månedlige statistikk over såkalte helt ledige, som innebærer alle arbeidsledige som søker innetekstgivende arbeid hos NAV, samt vært uten inntekt de to siste ukene og er tilgjengelig for det arbeid som søkes. Denne målingen viser at det har vært en generell endring med en økning på 16 prosent arbeidsledighet for de med avsluttet videregående utdanning og 14 prosent for de med høyere utdanning.
Kun studentlån
Mathias Moen (20) har fullført videregående skole og studerer nå Bachelor i litteraturvitenskap ved Universitet i Oslo. Det er et tøft arbeidsmarked og Moen har nå vært arbeidsledig i tre måneder.
- For øyeblikket er studentlånet den eneste inntekten min. Jeg får rundt 7000kr i måneden, så jeg har ikke mye egenkapital når leia ligger på 8000kr. Heldigvis bor jeg med kjæresten min, så vi splitter denne summen, sier Moen.
Han tar seg ikke råd til unødvendige småutgifter, men bruker heller de resterende pengene sine på det nødvendigste, som mat, strøm- og telefonregninger. Om han har ekstra penger en måned hender det at han tar seg råd til øvingslokale for bandet sitt, men utenom dette bruker han ikke penger på andre fritidsaktiviteter.
- Akkurat nå er ikke sparing et tema. Budsjettering går greit, men jeg pleier ikke å ha penger til overs, forteller Moen.
Problemer på arbeidsmarkedet
Moen har tatt kontakt med NAV fordi han blir nødt til å sykemelde seg fra studiene i en periode. Han synes det er trist å være arbeidsledig, og sier at han savner den deilige følelsen som kommer med fast inntekt han har tjent. Han forteller videre at han opplever at det er problemer for unge på arbeidsmarkedet i dag, og at det virker som om det ikke er så mange jobber å ta av.
- For å få jobb som ung er det nesten nødvendig å kjenne noen. Man trenger en kontakt eller referanse ved arbeidsplassen, avslutter Moen.