Slik redder du liv i vann
Så langt i år har 20 personer druknet her i landet. Norges Livredningsselskap viser hvordan det kan unngås.
– Det handler om å være trygg i vann, sier instruktør i Norges Livredningsselskap Trude Aastad.
Badesesongen nærmer seg, og allerede før april har 20 mennesker mistet livet i drukningsulykker i følge tall fra Norsk Folkehjelp.
Journalen møtte Torill Hindmarch og Trude Aastad som begge er instruktører i livredning og selvberging i Norges Livredningsselskap. De mener det er viktig at alle lærer seg å bli trygge i vann. Da må man lære seg hvordan man skal forholde seg til vann.
Aastad forteller at de fleste ulykker skjer tre meter fra mulig redning. Hun sier det er viktig å kunne redde seg selv, og at det starter allerede før du går i vannet.
– Man må være bevisst på miljøet rundt seg, og legge merke til nærmeste stige, sier Aastad.
I følge Aastad trenger man ikke veldig gode svømmeferdigeheter for å berge seg selv i vannet. Hun anblefaler at man øver på selvbergingstekniker for å sikre vanntrygghet.
Aastad demonstrerer sammen med kollega Torill Hindmarch hvordan en kan redde sitt eget liv dersom en faller i vannet:
Redd liv fra land
Aastad forteller at man alltid bør gjennomføre livredning fra land. Hun forteller at man alltid skal ha med seg en såkalt "forlenga arm" når man skal forsøke å redde noen, for eksempel en livredningsbøye.
– Den vanligste forlenga armen er den som henger på mange badestrender i Norge, Tryg-bøya. Den har oppdrift for to, forteller Aastad.
Å hoppe ut selv er alltid siste løsning ifølge de erfarne livredderne. Slik unngår du å sette deg selv i fare.
– Vi anbefaler ikke å hoppe ut i vannet selv. Da er det bedre å ringe 113 og vente på hjelp, sier Aastad.