Staten dømt for brudd på menneskerettigheter i Breivik-saken
Terrordømte Anders Behring Breivik (37) fikk medhold i deler av søksmålet mot staten.
En fersk dom fra Oslo tingrett slår fast at Staten har begått brudd på menneskerettigheter i forbindelse med Anders Behring Breiviks soning.
Breivik er dømt til 21 års forvaring med minstetid på ti år etter at han tok livet av 77 mennesker i 2011.
Brudd på menneskerettighetskonvensjonen
Staten har blitt felt etter menneskerettighetskonvensjonen artikkel 3 og 8, som innebærer at ingen skal bli utsatt for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff, og at enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.
Avgjørende momenter for dommen skal være lengden på Breiviks isolasjon, mangelfull begrunnelse for tiltaket, begrensede klagemuligheter og for få kompenserende tiltak. I tillegg la retten vekt på at hans psykiske helsetilstand ikke var tilstrekkelig hensyntatt ved fastleggingen av soningsregimet.
Staten blir derimot ikke dømt for brudd på artikkel 8 når det gjelder punktet i søksmålet som omhandler kriminalomsorgens brev-, besøks- og telefonkontroll.
Saksøkte for uverdige soningsforhold
Tidligere onsdag meldte Oslo tingrett at Breiviks søksmål mot staten ville falle tidligere enn forventet – melder Oslo tingrett. Breivik har saksøkt staten for det han mener er uverdige soningsforhold. Han mener soningsforholdene hans er i strid med menneskerettighetene.
Staten har innrømmet at soningsforholdene er strenge, men mener de overholder internasjonale konvensjoner.
Rettssaken foregikk i høyrisikofengselet i Skien rett før påske. Her kom det blant annet fram at Breivik sitter i isolasjon mellom 22-23 timer hver dag.
Staten er også dømt til å dekke Breiviks sakskostnader på over kroner 330.000.