Tilfeller av gonoré doblet på fem år
Antall registrerte tilfeller av kjønnsykdommen gonoré er nå det høyeste på 25 år.
I Norge fikk 851 diagnosen gonoré i 2015 mot 682 tilfeller i 2014. Det melder Folkehelseinstituttet i en ny rapport. Dette er det høyeste registrerte tallet på 25 år. Gonoré er en kjønnsykdom som rammer både kvinner og menn, og som kan gi alvorlige helseproblemer om det ikke behandles. Det kan blant annet føre til bitestikkelbetennelse hos menn og eggstokk-og egglederbetennelse hos kvinner. Sistenevnte kan øke risikoen for å bli steril.
– Spesielt sterk har økningen av gonoré vært blant kvinner der antall meldte tilfeller er tredoblet på få år, sier Øivind Nilsen, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet.
Han mener økningen i gonorétilfeller trolig skyldes både mer effektiv diagnostikk, samt en reell økning av forekomsten. Fra 2010 har det også vært en sterk økning av gonoré blant menn som har sex med menn.
Behandling kan være vanskelig
Bakterien som forårsaker gonoré, Neisseria gonorrhoeae, har vist en forbløffende evne til å utvikle resistens. Det skriver Folkehelseinstituttet i sin årsrapport fra 2014 om antibiotikaresistente bakterier. I slutten av 2015 meldte BBC at gonoré kunne bli umulig å behandle, da det i løpet av året hadde dukket opp en ny genetisk variant av bakterien som spredte seg raskt i Nord-England, såkalt super-gonoré.
Den nye bakterievarianten er høyst resistent ovenfor en av de få typene antibiotika som fungerer for å behandle gonoré. I Norge behandles sykdommen med en antibiotikasprøyte, og det finnes bare noen få behandlingsalternativer tilgjengelige som bakterien ikke er resistent mot eller har nedsatt følsomhet for, ifølge Folkehelseinstituttet sin rapport. Legebesøk og behandling er gratis i Norge, da det er definert som en såkalt allmennfarlig smittsom sykdom i smittevernloven.
Kjønnsykdommen gonoré
Gonoré er en seksuelt overførbar sykdom, der symptomene oppstår 2-7 dager etter smitte. Menn får vanligvis symptomer, mens omtrent halvparten av alle kvinner som får gonoré, er symptomfrie. Smitten kan overføres ved oralsex, analsex og vaginalsex. Derfor kan sykdommen også påvirke hals/svelg eller endetarm.
Ubehandlet gonoré kan ifølge helsenorge.no føre til sterilitet hos kvinner eller øke risikoen for svangerskap utenfor livmoren. Ved gonoré i halsen vil ca. 40 prosent av de smittede ha symptomer som ikke kan skilles fra andre bakterielle halsbetennelser. Ved rektalgonoré vil ca. halvparten av de smittede ha symptomer i form av rektalsmerter og utflod, ifølge Folkehelseinstituttet.
Symptomer hos kvinner:
- Gul eller grønnlig utflod fra skjeden.
- Sviende vannlating.
- Smerter i magen.
- Uregelmessige blødninger kan sjeldent forekomme.
Symptomer hos menn:
- Smerte ved vannlating.
- Trang til å tisse ofte.
- Ømme testikler.
- Væske eller puss som kommer ut av penis.
Kilde: Folkehelseinstituttet, Helsenorge