Nytt lovforslag om foreldrepermisjon
Barne- og likestillingsminister Solveig Horne vil styrke fedres mulighet til å beholde fedrekvoten etter samlivsbrudd. Interessegruppe for likestilling mellom foreldre er ikke imponert over forslaget.
– I dagens lovtekst er det ikke nevnt at foreldre har adgang til å fordele foreldrepermisjonen etter samlivsbrudd, sier likestillingsminister Solveig Horne i en pressemelding fra Regjeringen. Nå vil hun endre lovgivningen rundt samlivsbrudd og gi foreldre muligheten til å fordele permisjonen mellom seg.
Overføring av foreldrepermisjon
Bakgrunnen for lovforslaget er tendensen til at foreldrepermisjonen overføres til mor etter et samlivsbrudd. Folketrygdloven sier at om en av foreldrene blir alene om omsorgen etter et brudd, har den som sitter igjen med omsorgen alene mulighet til å overta den andres foreldrepermisjon. Muligheten til å overta den gjenværende delen av foreldrepermisjonen gjelder inntil barnet er tre år gammelt.
– I de tilfellene barnet bor fast kun hos mor, vil far kunne miste fedrekvoten sin, selv om han har samværsrett med barnet. Det er til barnets beste å ha kontakt med begge foreldrene etter samlivsbrudd. Det er viktig at far er tilstede for barnet fra tidlig av. Forslaget vil styrke fars mulighet til å ta ut foreldrepermisjon og være sammen med barnet, sier barne- og likestillingsministeren i en pressemelding.
Interessegruppe for fedre støtter ikke forslaget
Familievernkontorer vil være tilstede for å veilede foreldre som går gjennom et samlivsbrudd til å finne best mulig løsning. Om foreldrene ikke blir enige, kan hver av partene kreve foreldrepenger for de hverdagene de har omsorg for barnet. Interessegruppen "Likestilling for Fedre" ble startet opp i 2013, og har som mål å sikre lik kontakt med begge foreldre etter samlivsbrudd. Målet deres er å endre barneloven til "delt omsorg, uten pengeflyt mellom ekser etter samlivsbrudd." Kenneth Lunde hos interessegruppen Likestilling for Fedre sier de ikke støtter det nye lovforslaget.
– Likestilling for fedre støtter hverken det nye forslaget eller tidligere lovtekst omhandlende foreldrepermisjon etter samlivsbrudd. Det nye forslaget legger opp til at foreldrene skal bli enige om fordeling av foreldrepermisjon, istedenfor å stadfeste rettferdig og likestilt fordeling. I praksis vil dette ikke føre til særlige endringer og fedre vil fortsatt måtte basere seg på mors godvilje, hvis ikke må de kreve rettslig behandling med alle ulemper det medfører, sier Kenneth Lunde i Likestilling for Fedre til Journalen.
Interessegruppen mener ikke dette er et steg i riktig retning, men at det heller kan gå utover barnet det er snakk om.
– Uansett er lovforslaget til barnets værste. Likestilling for Fedre står for lovbestemt likedelt foreldrepermisjon både før og etter samlivsbrudd, hvor den parten som hindrer den andre parts uttak av halvparten av foreldrepermisjon, får ubetinget fengsel likelydende som permisjonen de hindrer. Det skal følgelig ikke lønne seg å stjele verdifull og umistelig tid fra den andre forelderen med felles barn, sier Lunde.
Pappablogger: – Et steg i riktig retning
Peter Kihlman står bak en av Norges mest populære foreldreblogger, Pappahjerte. Han stiller seg positiv til det nye lovforslaget.
– Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke kjenner saken så godt, men stiller meg veldig sterkt positiv til å styrke fars posisjon og rettigheter etter samlivsbrudd, for som jeg forstår foregår det nærmest en systematisk diskriminering av far i tilfeller av samlivsbrudd. Jeg har forstått at mange har jobbet hardt for å styrke fars rolle her og bli sidestilt med mor, og dette ser jeg som et stort steg i riktig retning, sier Peter Kihlman til Journalen.