Aktuell med ny bok
Journalist Kadafi Zaman har gitt ut sin andre bok, "Den norske drømmen". Den har mottatt gode omtaler i media, og roser nordmenns evne til å inkludere mennesker med innvandrerbakgrunn.
I beretningen forteller den profilerte journalisten åpenhjertig om sitt flerkulturelle opphav, og hvordan hans røtter fra Pakistan og Norge har formet hans profesjonelle karriere og liv. I samtale med kollega Linn Stalsberg, snakket Kadafi Zaman om sin oppdragelse og profesjonelle virke, på Medisinsk bibliotek på Rikshospitalet, Torsdag ettermiddag.
Mange ukjente historier
– Et av hovedpoengene med boka, kombinert med mine mange reiser, er å anerkjenne hvor fantastisk og fint vi har det i Norge. Det store bildet er ikke er så mørkt, uttaler Zaman.
Han forteller at boka også er en påminnelse om arbeidsinnvandringen på 70-tallet, og at dette ikke bare var en midlertidig holdeplass for de som valgte å forlate sine hjemland.
– Det er vikitg å avdekke de mange historiene i det norske samfunnet, og dette er bare en av mange klassereiser, fortsetter han.
Zaman avdekker at det er mye han ikke har skrevet enda, og at dette ikke er en bok med et oppgjør.
– Det er mye jeg ikke kan skrive om, på grunn av kildevern, og mange ganger er de de beste historiene. Kanskje skriver jeg en ny bok når jeg er pensjonist og sitter i en åker i Punjab, ytrer Zaman smilende.
– Burde vært pensum for unge journalister
Linn Stalsberg forteller at hun koste seg med lesningen og understerker at vi har en tendens til å glemme hvor betydelig journalistikken er i vårt samfunn.
– Når man framhever brutale regimer, slik som Zaman gjør, påpeker han hvor viktig et oppdrag dette er, sier Linn Stalsberg.
– Denne beretningen burde vært inkludert som pensum til unge journalister, kommenterer hun.
Ny sesong av Norge bak fasaden
Nylig vant dokumentarserien, Norge bak fasaden, som Kadafi Zaman medvirker på, pris. På foredraget, kunne den profilerte journalisten fortelle at de er i gang med produksjonen av en ny sesong. De fleste journalister tror at de får med seg ganske mye, men hver dag får Zaman flere tips om hendelser som skjer i det norske samfunnet.
– Det kan være alt fra korrupsjon til sykehussystemet, barnevern, mobbing, hatkriminalitet og fiskerikriminalitet. Det er så mye som ikke blir fanget opp, og det tar tid å bygge tillit hos folk. Det programmet har vært veldig bra, både for meg og andre, spesielt etter å ha jobbet med kjappe nyheter i flere år, uttaler Kadafi Zaman.
Oppkalt etter diktator
Den profilerte journalisten kunne fortelle at hans far var tilhenger av den avdøde libyske lederen Muammar al-Qaddafi. Etter Zamans fødsel i 1973, sendte faren hans et brev til Libyas ambassade i London, for å opplyse at sønnen skulle bli oppkalt etter den tidligere diktatoren. Senere, mottok familien et brev fra ambassaden, hvor de hadde inkludert et signert bilde av al-Qaddafi.
I forbindelse med Zamans bok, uttalte han til faren at de kanskje skulle ha valgt et annet navn, da de-facto lederen ikke var noe særlig godt likt.
Fra usikker student til profilert journalist
Da tiden var kommet for Zaman å velge utdannelse, oppfordret foreldrene ham til å bli lege. Slik ble det ikke, og han begynte på ingeniørutdanning isteden. Men da karakterene ikke strakk til, valgte han å slutte på studiet. Han forteller at han ble kjent med journalstikken via politkk og en rekke tilfeldigheter. Karrieren begynte i Stavanger aftenblad, og han fikk vikariat for å dekke de to kommunene Randaberg og Sola.
Etter terrorhendelsen i USA, 11. September 2001, valgte han å reise til Pakistan for å dekke landets motsvar til terroristene. Han ble for første gang arrestert der, som var en stor kontrast til hans tidligere erfaring med hjemlandet. Han ble oppdaget av VG, og sa ja til jobbtilbud der.
– Vi skal være stolt over den pressefriheten vi har, sier Zaman, etter å ha utredet om sine mange reiser til konfliktherjede land hvor den frie pressen er undertrykt.