Annerledes julefeiring – Jula bør handle om mer enn bare mat og gaver
Jula er en vanskelig tid for mange, men heldigvis ønsker flere å bidra. Etter noen år med pandemi og utendørs feiring på Yongstorget kan Alternativ Jul omsider arrangeres innendørs igjen.
Leder og arrangør for Alternativ jul, Henning Holstad, ser for seg at det kan bli mer trøkk på årets arrangement.
– Det aner meg at det kan bli mye mennesker som søker til oss i år nå som vi har hatt opphold i nesten tre år, og samtidig har den samfunnsutviklingen vi har, sier han.
Holstad har vært med på å skape en alternativ julefeiring for alle som faller utenfor den tradisjonelle julefeiringen siden 1969. Han forteller at det er umulig å forutsi hvor mange det blir i år, men at de er forberedt på stor pågang.
– Vi har vanligvis 2500 unike gjester, der mange kommer og er der flere dager. Vi håndterer nok et større antall gjester.
Han forteller at det reelt sett er opp mot et tusentall flere munner å mette, da flere av gjestene overnatter. De fleste av gjestene er personer med alkohol- og rusproblemer og bostedsløse, og mange av dem er ensomme og har ikke andre steder å være i jula. Målet med Alternativ Jul er klinkende klart:
– At det blir et hyggelig og fint minne de kan ta med seg videre. Det er viktig å gi dem opplevelsen om at julen kan være hyggelig likevel, og at livet kan være litt godt innimellom.
På spørsmål om hvordan de skal takle en eventuell større pågang enn ellers svarer han:
– Vi tar det som det kommer, men vi må opp i over 800 frivillige for å få dekket alle vaktene gjennom jula.
De frivillige vaktene finner sted fra 21.-28. desember, og innebærer alt fra forberedelser og selve julefeiringen, til vasking og rydding etterpå. Holstad forteller at de tilbyr har matservering døgnet rundt, slik at ingen av gjestene trenger å bekymre seg for når det er mat. Han ønsker at de heller bare kan være der og slappe av.
– Jula en tid der mye kan gå galt for noen, spesielt de som faller utenfor samfunnet. Så har vi vært der og sørget for at folk har det bra og kan oppleve noen fine dager likevel, avslutter han.
Meningsfylt
Daniel Myklebust (32) har selv jobbet som frivillig i jula, både på Alternativ Jul, men også for Blåkors i Jacob Kirke, der de har mat- og gaveutdeling for vanskeligstilte familier. Han ble tipset om å være frivillig gjennom venner.
– Det er fint å kunne bruke av egen tid til å gjøre noe for andre som trenger det litt mer. Det er viktig å huske på at det er flere som ikke har familie eller som sliter. Julen bør handle mer om medmenneskelige verdier, ikke bare mat og gaver, sier han.
Selv opplever han at jula byr på mye stress og kjøpepress. Han ønsker at jula skal handle om noe mer:
– Jeg synes altruisme hører jula til. Det er viktig å gjøre noe hyggelig, både for seg selv og andre, sier han.
Daniel forteller at han stadig prøver å få med seg familie og venner som frivillig, og har et ønske om at folk kan tenke litt annerledes i jula. Mange synes det er kult, men det blir ofte med tanken.
– Det er veldig god stemning å være frivillig, det gjør julen mer meningsfylt for alle involverte, sier han.
Alle kan bidra
Han påpeker at man ikke nødvendigvis må delta som frivillig gjennom hele desember, men bidra med det man kan når man kan, enten det er med tid, gaver eller donasjoner.
– Jeg har veldig lyst til å være frivillig igjen. På jobb støtter vi et flyktningmottak for ukrainske flyktninger, så det kan godt hende jeg deltar der i år, sier han.
Avslutningsvis har Daniel en klar oppfordring til alle de som ønsker å bidra litt ekstra i forbindelse med årets julefeiring;
– Mange er ensomme i julen, så å være frivillig kan være en god strategi for å tilføre mer mening i jula.