Nye utekontakter i bydel Sagene: – Vi kommer på kontoret i det alle andre går
Mathilde Diskin Nilssen (25) og Malli Omestad (23) skal som nye utekontakter være trygge voksne som er til stede der ting skjer.
Fra og med 1. august 2024 har Mathilde Diskin Nilssen (25) og Malli Omestad (23) jobbet som utekontakter i bydel Sagene. En utekontakt driver med forebyggende og oppsøkende sosialt arbeid med ungdom og unge voksne, i alderen 10 - 23 år.
– Vi kommer på kontoret i det alle andre går, svarer Omestad når hun skal beskrive en typisk arbeidsdag som utekontakt.
På ungdommens premisser
For en utekontakt vil det å være ute i felt - såkalt felting - utgjøre en stor del av arbeidet. Felting går ut på å gå rundt og oppsøke områder der en vet ungdom oppholder seg.
For utekontakter er det viktig å opprette en viss kontakt, og bygge en relasjon med ungdom i bydelen.
– Dette innebærer å være synlig, sier Nilssen.
Bydelens nye utekontakter understreker at ungdom som henger ute ikke er et problem i seg selv. Men dersom det å henge ute ofte er en del av ettermiddagsaktiviteten, da er det gjerne fordi man kanskje ikke har noen annen plass å være eller noe annet å gjøre.
– Det gjør det enklere å havne i miljøer som ikke er heldig, poengterer Omestad.
– Tanken er at vi skal være trygge voksne som er til stede der ting skjer. Vi har taushetsplikt og tar derfor ikke videre saker dersom ikke ungdommen selv har lyst til dette. Det gjør at det blir veldig lavterskel, sier Nilssen.
Oppsøkende arbeid, en hårfin balanse
Utekontaktene har begge en 50 prosent stilling, og sier at de gjerne skulle vært flere.
– Det er begrenset hva vi kan få til når vi kun er to utekontakter i bydelen, sier Nilssen.
– Kan dere se noen utfordringer med oppsøkende arbeid?
– Det vanskeligste med oppsøkende arbeid er at møtene med ungdommene er veldig korte. Ungdommen oppsøker ikke oss, det er vi som kommer til dem. Da må man være forsiktig med tanke på fremgangsmåte og hvor lenge vi skal stå der. Det er en hårfin balanse i feltarbeid. Å bygge relasjonen man vil ha med ungdommen, det tar lang tid, svarer Omdal.
Reduserer risikofaktorer for kriminalitet
Anna Owusu Stenersen er spesialkonsulent i KORUS Oslo, et kompetansesenter for rusfeltet. Hun jobber med en satsing på oppsøkende arbeid særlig rettet mot barn og unge.
– Det er få som har så god kjennskap til hva som rører seg blant ungdommene som utekontaktene, sier hun.
I dag har 14 av 15 bydeler i Oslo slike utekontakttjenester.
– Ettersom at tjenesten ikke er lovpålagt, hvorfor synes du dette er hensiktsmessig i Oslo?
– Oppsøkende tjenester er ikke lovpålagt per i dag. Samtidig er alle kommuner pliktige til å ha forebyggende arbeid rettet mot barn og unge. En godt forankret og kvalitetssikret utekontakttjeneste vil være et nødvendig bidrag inn i kommunens forebyggende arbeid, og da også være en del av kommunens lovpålagte virksomhet, sier spesialkonsulenten.
– Hjelper dette tilbudet med å redusere den økte kriminaliteten en ser blant unge i dag?
– Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hva som kan redusere kriminalitet – det er et komplekst bilde. Men det vi vet, er at forebyggende arbeid kan være med på å redusere risikofaktorer som ligger til grunn for kriminalitet, som utenforskap, rusbruk og ensomhet, sier hun og legger til:
– Et utekontakttilbud kan fange opp og bidra til at utsatte unge kan være en del av et sunt felleskap, bli koblet til hjelpeapparat ved behov, og ha trygge voksne å snakke med om vanskelige ting.