Har sett Spiderman ta dop på Youtube Kids
TikTok-profil advarer foreldre om skadelig innhold på YouTube Kids, en tjeneste som er ment å tilby trygge videoer for barn. Til tross for plattformens forsøk på å filtrere det bort, slipper det likevel gjennom.
Problemet har skapt stor oppmerksomhet på sosiale medier, og blant de som har engasjert seg er TikTok-profilen Sunniva Eidset. Som trebarnsmor og aktiv bruker av sosiale medier, har hun advart andre foreldre gjennom en video som i skrivende stund har fått over 650 000 visninger.
– Jeg begynte å legge merke til det fordi jeg selv scrolla på TikTok og så folk fra USA dele historier om skadelig innhold som barna deres hadde sett, forteller Eidset.
– Når jeg så begynte å undersøke dette selv, ble jeg sjokkert over hva som kan dukke opp på en tjeneste som egentlig skal være trygg for barn, sier hun.
I kommentarfeltet til videoen peker flere brukere på upassende innhold som har dukket opp på barna sine enheter.
Eidset forteller at mange foreldre ikke er klar over hvor fort barna kan havne på upassende innhold. Det kan skje helt uten at man legger merke til det.
– Det er så enkelt som at barna klikker seg fra en video til en annen, sier hun.
Sunniva Eidset har selv tatt grep og fjernet YouTube fra enhetene til barna sine.
– Jeg har tatt tiltak og sagt at vi ikke bruker YouTube hjemme lenger. Jeg har hørt lyder og sett glimt av videoer som jeg aldri hadde trodd skulle dukke opp i en app for barn. Det er rett og slett ikke trygt, og derfor måtte jeg sette en stopper for det, sier hun.
Hun legger til at barna i starten reagerte negativt på endringen, men at de nå har vent seg til det.
Forhåndsinstallert
YouTube er forhåndsinstallert på nesten alle enheter som smart-TV-er, iPads, til og med spillkonsoller som Nintendo Switch. Derfor må man som forelder aktivt avinstallere appen hvis man ønsker at barna ikke skal se på YouTube.
Som forelder har man også mulighet til å opprette profiler for barna sine, da kan man velge ulike innholdsnivåer basert på alder, som "Preschool" for barn under fire år. YouTube setter så på et filter hvor kun barnevennlig innhold skal slippe gjennom. Det er denne filtreringen som ikke funker, ifølge Eidset.
Plattformen hevder at systemene deres jobber hardt for å fjerne upassende videoer, men at ikke alle videoer har blitt sett på av et menneske. De innrømmer derfor at feil kan skje:
"Hvis du finner noe upassende som vi har oversett, kan du rapportere det for en rask gjennomgang."
Ønsker å advare andre foreldre
At foreldrene blir bevisst og tar ansvar er derfor avgjørende mener Eidset, og viser til at dette er noe ikke alle foreldre vet om.
– Det jeg håpte på med den videoen jeg lagde, det var å advare andre foreldre. Alle foreldre må bli mer oppmerksomme på hva barna deres eksponeres for, sier Eidset.
Hun sier at hun har fått mye respons på TikTok-videoen sin, både i form av kommentarer i kommentarfeltet og private meldinger.
– Jeg har fått meldinger fra foreldre som forteller om egne erfaringer og deler sin frustrasjon. Mange er bekymret og kjenner seg igjen i det jeg snakker om, sier hun
– Ingen regjering kan regulere bort dette problemet
Øyvind Håbrekke, medlem av utdannings- og kulturutvalget for KrF i Oslo kommune, deler Eidsets bekymringer, og mener at foreldrenes rolle er avgjørende.
– Ingen regjering kan regulere bort dette problemet, sier Håbrekke.
– Vi må erkjenne at som foreldre står vi oppi disse utfordringene og bærer et stort ansvar. Det handler ikke bare om å sette opp filtre, men om å være aktive og til stede i barnas digitale hverdag, legger han til.
Håbrekke legger til at regjeringen kan bidra gjennom tiltak i skolen.
– Det viktigste myndighetene kan gjøre, er å regulere skjermbruken i skolen og markere at barn bør ha en mer skjermfri barndom. Vi må prioritere fysisk aktivitet og sosial interaksjon framfor skjermbruk, sier han.
Han anerkjenner samtidig at teknologiselskapene som Google har et ansvar, men at forbrukere og foreldre må stille krav.
– Vi kan ikke stole på at Google eller andre kommersielle aktører vil være barnevakter for barna våre. Foreldre må ta kontroll over hva barna eksponeres for, og begrense skjermbruken i hjemmet. Samtidig må vi gi tydelig tilbakemelding til selskapene når de ikke lever opp til sitt ansvar, avslutter han.
Google, som eier YouTube, har ikke svart på Journalens forespørsler om en kommentar innen publiseringstidspunktet.