Kaissar (63) er «far» for en hel bydel

De hjelper isolerte menn og familier i sine lokalsamfunn. Denne uken søker organisasjonen bydelsfedre flere frivillige i Gamle Oslo.

Kaissar Bac-Ali har vært bydelsfar siden oppstarten i 2018.

Siden 2018 har Bydelsfedre Norge utdannet frivillige menn til å bli aktive støttespillere i sine lokalsamfunn. Nå trenger de flere som kan fylle «pappa-rollen»:

– Utenforskap blant unge menn, manglende kunnskap om foreldrerollen og isolasjon blant menn er utfordringer som finnes over hele landet.

– Viktig at fedrene engasjerer seg

Kaissar Bac-Ali fra Furuset er en av bydelsfedrene med lengst erfaring.

Ved siden av verv som bydelsfar og jobb som avdelingsingeniør ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er Kaissar aktiv i både Norsk folkehjelp og Røde kors.

– Det gir meg en glede å hjelpe andre, forteller han.

På sine nettsider skriver Bydelsfedre Norge at organisasjonen arbeider for å gjøre fedre trygge i foreldrerollen og for øke fedrenes deltakelse i sine barns hverdag.

Kaissar forteller at han har dialog med mange familiefedre som jobber mye. Han mener det er viktig å gjøre en innsats for å involvere disse mennene i sine barns skolehverdag.

– Mange fedre i fattige familier er mest opptatt av å jobbe, så de kan tjene penger til familien. Fedrene vet ikke hva barna driver med på skolen. Vi mener at det er viktig at ikke bare mødrene, men også fedrene engasjerer seg i det barna gjør i skolehverdagen, sier Kaissar.

Bydelsfedrene jobber på forskjellige måter, avhengig av egen bakgrunn og hvilke utfordringer lokalsamfunnet står overfor.

Bydelsfedrene får utdelt et slikt kort etter fullført utdanning.
FOTO: Anders Christian Norum.

En viktig arbeidsoppgave er å hjelpe mennesker med andre morsmål enn norsk i kommunikasjonen med offentlige etater.

I tillegg til norsk snakker Kaissar både fransk og arabisk. Den språkmektige 63-åringen forteller at han ofte fungerer som mellomledd mellom bydelsetater og personer med innvandrerbakgrunn.

– Jeg har for eksempel hjulpet en mann som sitter i rullestol med å få tak i handicap-toalett og en fungerende rullestol hjemme, sier Kaissar.

Flere måneders utdanning

I disse dager søker Bydelsfedre Norge nye frivillige menn i bydel Gamle Oslo. Søknadsfristen er 20. januar.

Men å bli bydelsfar er ikke gjort i en håndvending.

– For å bli bydelsfar må man gjennom et omfattende utdanningsprogram.

Det sier Ramish Ahmad, kommunikasjonsansvarlig i Bydelsfedre. Ahmad forteller at potensielle bydelsfedre gis opplæring for å kunne hjelpe lokalsamfunnet sitt best mulig.

– Temaene i utdanningen inkluderer barneoppdragelse, familieliv, samfunn og helse. Programmet varer i omtrent seks måneder, og er utformet for å gi deltakerne den nødvendige kompetansen for å bli bydelsfar.

Det er ikke bare i Oslo at Bydelsfedre søker frivillige. Organisasjonen driver aktivitet også i Moss og Askøy kommune. Ahmad forteller at organisasjonen er i dialog med flere kommuner som er interesserte i prosjektet.

– Utenforskap blant unge menn, manglende kunnskap om foreldrerollen og isolasjon blant menn er utfordringer som finnes over hele landet, forteller Ahmad.

Bruker egen bakgrunn

Kamil Bonski (41) har vært bydelsfar i bydel Østensjø siden 2021. Til daglig jobber han som advokat hos advokatkontoret Rogstad i Oslo sentrum.

Nå er Kamil opptatt av å spre ordet om den frivillige organisasjonen.

Kamil Bonski ønsker at flere skal få vite om hjelpen de kan få av byfedrene.
FOTO: Anders Christian Norum.

– Hos oss kan man få hjelp gratis, også i vanskelige og alvorlige saker, forteller Kamil.

Han forteller at bydelsfedrene har mange forskjellige nasjonaliteter og bakgrunner.

– Vi har alle mulige språkkunnskaper. Mitt morsmål er polsk, så jeg hjelper hovedsakelig polske familier, sier Kamil.

Kamil sier at bydelsfedrene bruker sin egen arbeidsbakgrunn aktivt. Som advokat kan Kamil selv hjelpe familier og andre som trenger råd i møte med det norske rettsvesenet.

– Til vanlig må man jo gjerne ut med flere tusen kroner for å få bistand fra advokat. Men som bydelsfar kan jeg hjelpe til på dette området, forteller Kamil.