Motiverer til resirkulering og gjenbruk

Nye krav i avfallsforskriften skaper økt bevissthet rundt bærekraft og sirkulær økonomi. Store og små aktører jobber for å endre gjenbruks- og resirkuleringsvanene til nordmenn.

Glassmalerier (kvinner)

Karin Escobar har en annen løsning på glassavfallet.

I starten av 2025 lanserer Sirkel Glass, i samarbeid med Norsk Metallgjenvinning og Loop, en bildekonkurranse for å fremme bedre kildesortering. Ifølge en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Sirkel, har 30 prosent av nordmenn ikke et system for kildesortering av glass- og metallembalasje hjemme.


Dette ønsker Sirkel Glass å endre gjennom konkurransen “Gjenvinn og Vinn”, hvor hele Norges befolkning oppfordres til å dele bilder av sine kildesorteringssystemer. 

— Målet med konkurransen er at flere lager seg et godt system for kildesortering av glass- og metallemballasje i boligen sin. 3 av 10 svarer at de ikke har et oppsamlingsystem for glass per i dag, så her er det potensiale for mange av oss til å lage seg gode vaner, mener markeds- og kommunikasjonssjef hos Sirkel Glass, Gunhild Solberg.

Solberg understreker at et godt system kan føre til økt sortering.


— Ved overgang fra returpunkt til egen beholder utenfor huset, ser vi at kildesorteringen øker med minimum 30 prosent. Vi forventer derfor at de som lager seg et godt system i huset eller leiligheten sin etablerer en god vane og dermed sorterer mer, også på lang sikt.

Forvandler gamle materialer til levende kunstverk

Karpe Diem Vitrales, grunnlagt av Karin Escobar i Chile, benytter gjenbrukte glassmaterialer i sine kunstprosjekter. Sammen med ektemannen Fernando Calderon arbeider de for å øke bevisstheten rundt viktigheten av gjenbruk.

— Vårt hovedbudskap er å endre måten vi betrakter og utnytter ressurser på. I stedet for å kjøpe nye materialer som krever energi og bidrar til forurensning, kan vi bruke ressurser som allerede finnes, forteller ekteparet.

Paret forteller at lyktene og glassmaterialene hovedsakelig er samlet fra loppemarkeder og bruktbutikker. I tillegg har glass fra gamle dører fra 60- og 70-tallet fått nytt liv. De rutete glassmønstrene ble nøye demontert og gjenbrukt i de nye designene.

De forteller videre om prosessen for hvordan de produserer kunsten.

— Motivene og mønstrene skisseres aller først med tusj. Deretter skjærer og polerer vi glasset, og tilpasser hvert stykke nøye før vi setter det sammen med kobberfolie og lodder det med bly. Resultatet er unike lykter og glassmalerier, der hver og en har sitt eget motiv og sin egen historie, forklarer paret.

— Sirkulær økonomi er et stadig mer aktuelt og viktig tema i dagens samfunn. Det handler om å bryte med bruk-og-kast-mentaliteten og i stedet utnytte materialer på en måte som både reduserer avfall og åpner for nye muligheter, sier Escobar og Calderon.