– Vi er ikke klare for en ny pandemi

FHI sier de er klare for en ny pandemi, men professor i immunologi ved UiO og rektor ved OsloMet mener Norge ikke er det.

Bildet er av Gunnveig Grødeland

Professor i immunologi Gunnveig Grødeland mener det er for lite forsking på immunresponser. 

Torsdag 9. januar kom Folkehelseinstituttet (FHI) ut med at de har sikret seg 11 millioner vaksiner hvis fugleinfluensaen blir en pandemi. Da venter de at de første vaksinene vil være klare 4-6 måneder etter at WHO har erklært viruset som en pandemi. 

Hva er fugleinfluensa?

Ifølge Folkehelseinstituttet er fugleinfluensa en virussykdom som i størst grad rammer fugl. Det kan derimot ved nærkontakt, smitte mennesker og andre dyr. Det er ikke rapportert om en smitte mellom mennesker av dette viruset. Dette krever en mutasjon. 

Allerede i april i fjor uttrykte Verdens helseorganisasjon (WHO) bekymring for en menneskesmittende fugleinfluensa. Selv om viruset ikke smitter mellom mennesker, mener WHO at dødstallene blant smittede er ekstraordinært høye.

Ingvild Fjellheim som er overlege og spesialist i samfunnsmedisin fra FHI, skriver i en e-post til Journalen at de er klare for en ny pandemi. Hun legger til at FHI jobber kontinuerlig med overvåkning av fugleinfluensaviruset og eventuelle andre virus. 

– Det er jobben vår å være klare for en ny pandemi. Vi har også beredskapsplaner internt og deltar på eksterne øvelser, der vi trener på pandemirespons, skriver hun. 

Ikke klare for en ny pandemi

Professor i immunologi ved Universitetet i Oslo Gunnveig Grødeland, sier at hun ikke tror Norge er klar for en ny pandemi. Hun sier hun tror at vi lærte litt av koronapandemien, men at det fortsatt er mye igjen før vi er bedre forberedt enn da koronaviruset kom.

 — Det store spørsmålet er i hvilken grad vi nå klarer å ta konsekvensene av det vi lærte, og implementere det i nye og forbedrede planer, sier hun. 

Hun mener vi heller ikke har gode nok strategier for hvordan samfunnsaktører jobber sammen, og at det ikke er gunstig at alle har ulike beredskapsplaner.

Grødeland mener ikke at FHI kan få en vaksine 4-6 måneder etter at WHO har erklært en fugleinfluensapandemi.

– Vi har i dag ikke systemene og teknologien som skal til for å produsere en vaksine så raskt, sier hun.

– Med dagens teknologi, er det ingen grunn til å tro at vi vil ha en ferdig fugleinfluensavaksine raskere enn sist. Altså rundt ett år, sier Grødeland. 

Bilde av kyllinger i varmelys
Nærkontakt mellom smittede kyllinger og høner har smittet mennesker. Foto: Anne Hagen-Nielsen

Fugleinfluensa som pandemi

Gunnveig Grødeland sier sannsynligheten for en influensapandemi øker. Hun forklarer at fugleinfluensaviruset (H5N1) som er vanligst nå, har tilegnet seg evnen til å smitte mellom pattedyr. 

– Når viruset kan smitte mellom pattedyr tilsier det og at det enkelt vil kunne tilegne seg evnen til å smitte mellom mennesker, sier hun. 

Gunnveig Grødeland sier det er viktig å følge med på fugleinfluensa. Hun snakker om at fugleinfluensaen har smittet flere mennesker i USA som har fått milde symptomer, men også om at dødeligheten av de som tidligere har blitt smittet i Asia er på over 50 prosent.

– Pandemien kan med dagens kunnskap derfor bli alt fra en relativt grei forkjølelse til noe helt fryktelig, som kanskje er verre enn spanskesyken, sier hun. 

– Ingen kan være helt klar for en ny pandemi

Bildet er av OsloMets inngang ved frydenlund
Rektor ved OsloMet, Christen Krogh, sier vi har lært noe som samfunn fra sist pandemi. Foto: Anne Hagen-Nielsen

Rektor ved OsloMet Christen Krogh sier OsloMet har beredskapsplaner i tilfelle en pandemi skal skje. Han sier skolen har flere ulike beredskapsplaner for ulike situasjoner. 

– Ingen kan være helt klar for en ny pandemi, fordi vi vet ikke hvordan den vil arte seg. Men vi har beredskapsplaner, som gjør oss så godt rustet som mulig. 

Han forklarer også hva OsloMet har lært av koronapandemien. – Det er å drive et universitet over tid i en spesiell situasjon og forholdet mellom hendelser som skjer som må håndteres beredskapsmessig av en beredskapsgruppe. 

Krogh understreker at det er krevende å drive et universitet under en pandemi.

– Koronapandemien var en spesiell situasjon som varte veldig lenge.