Flere menn velger sykepleie: - Jeg angrer ikke ett sekund
Sykepleierstudiet tiltrekker seg nye søkere - på OsloMets Åpen Dag var det stor interesse hos både kvinner og menn.
Med lik farge som skolens logo, har OsloMet blitt dekorert med gule ballonger utenfor byggene. Snøen tiner og solen titter frem, som viser at våren er på vei. Dette betyr at søknadsfristen, 15 april, nærmer seg med stormskritt for flere. På torsdag yrte det av liv blant nåværende og potensielt fremtidige studenter på universitetets Åpen Dag. I det man trer inn, blir man møtt med en rekke ulike stander. Helt innerst befinner sykepleierstudentene seg. Med brosjyrer, informasjonsplakater og engasjerte uniformkledde studenter, ble denne standen en av de mest populære.

Ved første øyekast er det kun jenteflokker å se i havet av mennesker som omringer sykepleierstanden. Men på nært hold er det er én person som skiller seg ut i mengden, som er høyere enn resten rundt. Han står i den hvite uniformen sin og prater med flere av de unge kvinnene som står ved standen. Kristian Syvergaard (22) er den eneste mannen ved årets sykepleierstand.
– Det er ikke noe å legge skjul på, det er et kvinnedominert yrke. Men jeg synes det er veldig bra at flere menn viser interesse. Jeg synes det trengs, sier Syvergaard.
Som mann i et kvinnedominert studium har Syvergaard både møtt positive og negative reaksjoner.
– Det har stort sett vært positivt, men det har også vært noen kommentarer, sier han. – "Skal du tørke rumper resten av livet, liksom?" Eller spørsmål om legning, legger han til.
Likevel opplever han at flere og flere respekterer valget hans. Syvergaard tror at dette, samt økningen i søkere, skyldes en større forståelse og økt kunnskap om yrket.
– I tillegg gir utdanningen mange muligheter for videreutdanning, påpeker han. Han mener at et mer kjønnsbalansert omsorgsyrke bare har fordeler. – Det styrker både arbeidsmiljøet og faglig sparring. Kvinner og menn har ulik tankegang og omsorg, og det er en styrke i yrket.
En økning i søkertallene
Det siste året har sykepleierstudiet hatt en økning i antall søkere. Ifølge en pressemelding fra OsloMet fra 2024, er sykepleie det mest populære studiet på universitetet.
En av dem som møtte opp på boden i år var Zandra Bettvik Løfgren (21). Som ferdigutdannet helsefagarbeider ønsker hun å bygge på utdanningen. Populariteten for å søke studiet er noe hun har lagt merke til i påbyggsklassen, som hun nå går på. Hun synes at det er positivt at flere menn nå velger sykepleieryrket.
– Jeg ser ikke på det som et «kvinnelig» yrke, men et yrke for alle. Til syvende og sist har vi samme mål – å hjelpe mennesker.
Førsteamanuenist ved OsloMet, Daniela Lillekroken (57), bekrefter også at interessen virker sterkere enn før.
– Jeg tror at de fleste tenker å ha en trygg fremtid når det gjelder valget av yrke. Vi har sett at i Covid-perioden ble folk plutselig hjemmeværende, og noen mistet jobben. Så jeg tror at folk har våknet opp og velger litt tryggere yrker, forteller Lillekroken.
Aileen Berg Simonsen (22) er blant andreårsstudentene som står ved sykepleiestanden sammen med Syvergård.
– Det med sykepleiestudium og sykepleie lønn er mer i vinden nå. Det er mer omtalt og snakket om. Jeg er jo veldig glad for det, man trenger flere sykepleiere, spesielt nå som eldrebølgen kommer, understreker Simonsen.

Videre forteller hun at til tross for økt interesse, trengs det enda flere menn. Da hun startet på OsloMet var rundt 1/10 i klassen menn. Hun mener det er en ulempe at sykepleie er et kvinnedominert yrke. Hun understreker dette ved å se bort på mengden jenter som står rundt sykepleierstanden, hvor det er en merkbar mangel av mannlige figurer.
En stigning på 47 prosent
Til tross for at fordelingen av menn og kvinner på studiet er svært skjev, har søkertallet blant menn til sykepleierstudiet på OsloMet økt. Lillekroken har vært foreleser og veileder for sykepleie i mange år, og har lagt merke til en merkbar økning blant menn.

– Det er flere menn som begynner å søke seg inn, og det kan hende at dette har nettopp det med trygghet og en trygg fremtid å gjøre, sier Lillekroken.
Søkertallene har steget med 27 prosent sammenlignet med fjoråret, samtidig som at antallet mannlige søkere steg med 47 prosent. Sykepleien skriver at nesten 14 000 valgte sykepleie som førsteplass i 2025, som er en økning med hele 4000 fra fjoråret. Over 18 prosent av sykepleier søkerne ved OsloMet er nå menn.
Syvergaard kan si seg enig med Lillekroken i at flere menn tenker på sykepleieryrket som en trygg fremtid. Etter et ønske om å bli paramediker, endte han heller opp i sykepleie.
– Det er så mange flere muligheter innenfor helse. Du vil ikke være paramediker når du er 60 år med vondt i ryggen. Så da havnet jeg her, og jeg angret ikke ett sekund, sier han.

"Menn i sykepleie"
Syvergaard sier videre at skolen har en egen konseptgruppe for menn som studerer sykepleie. Han har selv deltatt et par ganger.
– Det er en slags frivillig forening. Det handler om å rekruttere andre menn til å studere sykepleie, og det er for å beholde oss menn på studiet og forhindre "drop-outs". Det er for å skape et samhold som man kan lene seg på.
Marko Stojiljkovic har vært universitetslektor på OsloMet i 6 år, og er en av dem som har bidratt til å opprette gruppen "Menn i sykepleie". Han startet dette i 2023, hvor tanken var at menn på studiet kan møtes, bli kjent og ha gjesteforelesere.
Han forteller at det regelmessig er opp til 50 menn som deltar, og de pleier å diskutere hvordan de skal ta konseptet videre for å nå ut til flere.

Tre sykepleiestudenter sitter med hverandre i sofakroken på kontorene til studiet deres. I motsetning til under Åpen dag, er nå alle sykepleierstudentene i rommet menn. Kent Robert Kviserud (28), Idris Mohamed (24) og Martinius Ziegler-Olsen (24) er alle med i "Menn i sykepleie". De sitter sammen med Stojiljkovic, som er svært spent på å få snakke om konseptgruppen deres. Humøret hans smitter over til resten av rommet.
– Dette blir bra, gutter! Uttrykker han med spenning i stemmen.
Mohamed smiler, og forteller at økning av menn på studiet har vært svær merkbar, og at dette vises gjennom at det er langt flere menn i førsteåret enn på andreåret. Kviserud ser på Mohamed og nikker.
– Den første kommentaren som møtte meg under fadderuka var "Gud, hvor mange gutter har egentlig søkt i år", følger Kviserud opp med. Rommet ler lavt.
– Det er uvanlig. Men det er også en positiv greie, smiler Kviserud videre.
– Det er jo flere menn som har søkt i år. Det er jo noe vi vil at skal opprettholdes hvert år fremover. Slik at yrket til slutt blir balansert av både menn og kvinner, fortsetter Kviserud.
"Menn i sykepleie" har de forrige to årene stått i sykepleierstanden, som har vekket stor oppmerksomhet. Stojiljkovic forteller at gutter og menn som kommer på Åpen dag og ser studenter som ligner på dem kan bidra til at flere velger sykepleie. Han forteller at om menn står og promoterer sykepleie, kan andre se at de ikke vil være alene i valget sitt.
Kviserud understreker hvor viktig det er for menn å kunne være i samhold med andre menn på sykepleierstudiet.
– Når jeg tidligere var på voksenopplæring på Rosenhof for å fremme sykepleie generelt, var det flere av mennene som spurte meg "hvordan vil jeg takle dette? Er det menn som søker? Er det mange? Eller vil jeg stå alene? Må jeg kun basere meg på kvinner?" Du kjenner deg litt igjen i situasjonen de står i. Hvis man fremmer at det er greit for menn å gå sykepleie, enten om du er 45 eller 25, så bidrar det til en positiv virkning til slutt.
Resten av mennene i sofakroken nikker i enighet til dette.
– Det er på tide at menn kan gjøre samme jobb som en kvinne gjør. En kvinne kan også gjøre samme jobb som en menn gjør. Det handler til slutt om at ting utjevnes, sier Kviserud.

Tilbake på Åpen Dag klargjør Simonsen seg til omvisningen hun skal lede for de potensielle søkerne.
– Alle som skal være med på omvisning still opp her!, roper hun ut, med skiltet "omvisning sykepleie" høyt i været så alle kan se. Simonsen starter omvisningen, og det formerer seg raskt en rekke bak henne. En slange som smyger seg gjennom mengdene av mennesker som står i de andre standene. Slangen består av unge kvinner.
Kun èn mann er å se i rekken av motsatt kjønn, og han ser uinteressert ned i telefonen. Han blir så dratt videre av den sykepleie-interesserte kjæresten sin, hånd i hånd.