Skål for solidaritet
I mars donerer Chateau Neuf én krone per solgte vare for at rusavhengige i Oslo skal få klær og mat.
– Dette er vår måte å kunne bidra og gi tilbake, det sier Marie Vesterlid, barsjef i Glassbaren på Chateau Neuf.
Hver mars gir nemlig Chateau Neuf én krone per solgte vare i barene til et veldedig formål.
I år går pengene til Gateteam Oslo, en frivillig organisasjon som hjelper rusavhengige med klær og mat.
Vesterlid synes at å samle inn penger til et veldedig formål i mars har blitt en fin tradisjon på bygget.
– Det har liksom blitt en etablert greie nå
sier Vesterlid, og fortsetter:
– Det norske studentersamfund vil bidra der vi kan, og det ønsker vi å fortsette med.
Tidligere år har midlene gått til Ukraina eller jordskjelvrammede i Tyrkia og Syria. Innsamlingen genererte godt over 40 000 kroner begge de årene. Halvveis inn i mars ligger årets inntekter allerede på 20 000 kroner, ifølge Vesterlid.
– Hvorfor tror du en lokal organisasjon som Gateteam Oslo ble valgt fremfor en internasjonal aktør, til tross for de omfattende utfordringene som skjer globalt?"
– Mange studenter er opptatt av ruspolitikk og synes det var viktig å støtte en organisasjon som jobber tett med rusavhengige i Oslo, sier Vesterlid.
Hun tror at det har en positiv effekt på salget når folk ser at det også går til en god sak.
I tillegg til den faste donasjonen har gjestene mulighet til å gi ekstra. Selv om det ikke er gjort noen formell undersøkelse, opplever Vesterlid at mange setter pris på tiltaket og er villige til å bidra.

Lange tradisjoner for bistand
– DNS har lange tradisjoner for å støtte ulike veldedige formål.
Det sier styreleder i Det Norske Studentersamfund (DNS), Thea Sandberg Bråten. Organisasjonen bak Chateau Neuf. Hun forteller at engasjementet har vært til stede i mange år – i takt med det politiske engasjementet på huset.
– Chateau Neuf har tidligere vært veldig politisk. Da kommunistene satt i styret på 70 tallet, ga man jo mye til bistand. Det har svingt litt med årene, men vi har alltid hatt et engasjement for å støtte gode formål, sier Bråten.

I tillegg til mars-innsamlingen arrangerer DNS også solidaritetskonserter og andre innsamlinger. Senest i februar samlet en konsert for Palestina inn over 85 000 kroner til Care Norge.
I starten av hvert år stemmer de tillitsvalgte på Chateau Neuf over hvilken organisasjon som skal motta støtten. Direktør i DNS, Thea Sølling Nilsen, forklarer at de ønsker en bred fordeling.
– Styret velger ofte én lokal, én nasjonal og én internasjonal organisasjon som alternativ, og så lar vi de aktive medlemmene stemme. Den organisasjonen som får flest stemmer, blir valgt, sier Nilsen.
Bråten og Nilsen opplever selv at veldedighetsprosjektene bidrar til økt engasjement blant studentene og de frivillige på huset.
– Jeg tror det styrker tilhørighet og fellesskap når vi samles om et godt formål, sier Bråten.
– Men pilsen, den koster fortsatt det samme?
– Vi tar samme pris som vi alltid har gjort. Det er bare at én krone per vare går til formålet, sier Nilsen.
– Det betyr ekstremt mye.
Det sier Ingjerd Schjolden Hilsen, mangeårig frivillig i Gateteam Oslo, om støtten organisasjonen får. Jeg møter hun på bakkeplan på Holbergs Plass.
I en kjeller ved slottsparken ligger nemlig lageret til Gateteamet. Her har de pakket klart mat, klær og hygienepakker som de skal dele ut senere i kveld .
– Vi har som mål å aldri ta fri, gata tar jo ikke ferie, sier hun på vei ned.

Schjolden Hilsen har vært en del av Gateteam Oslo siden 2013, og for henne er det mer enn frivillighet:
– Det er en hjertesak, sier hun og utdyper:
– Jeg var livredd første gang jeg ble med. Jeg syntes det var skummelt å dra til Oslo, og syntes narkomane var skumle. Men så bestemte jeg meg for å prøve, og nå har jeg passert min 500. onsdag.
I dag har organisasjonen over 1600 registrerte frivillige.

Schjolden Hilsen sier at støtten de får fra barene på Chateau Neuf og andre som donerer, betyr mye.
– Det betyr mye for oss. Det gir oss mulighet til å sende med folk en ny bokser eller en pakke snytepapir – små ting kan utgjøre en stor forskjell for dem som lever på gata, sier Schjolden Hilsen.
Foruten økonomiske bidrag mottar Gateteam Oslo også donasjoner fra flere aktører. Eksempelvis bytter The Hub og Royal Gastropub på å lage varmmat til utdelingen. Mens Color Line og Oslo Spektrum donerer hittegods som ingen har hentet. I tillegg bidrar privatpersoner med alt fra klær til hjemmestrikkede ullsokker.

– Mange tenker at de ikke har noe å bidra med, men selv en parfyme du ikke likte likevel, kan være verdifull for noen andre. Vi tar imot det meste – så lenge det er helt og rent, sier Schjolden Hilsen.
Hun understreker at respekten for menneskeverdet er det aller viktigste. Derfor tar de ikke imot klær som er slitt eller ødelagt.
– Bare fordi noen er rusavhengige, betyr det ikke at de skal ta imot hva som helst. Vi ønsker å gi dem klær og utstyr som er ordentlig. Det handler om å se mennesket bak rusen.
Senere samme kveld møter jeg Schjolden Hilsen på Europarådets plass. Hver onsdag mellom klokken 18 og 20 er organisasjonen her for å hjelpe byens rusavhengige.
Det er kø foran bordene med varm mat og klær, og frivillige beveger seg rolig mellom dem som venter.

– Vi pleier å ha en matstasjon der man kan få varmmat med et rundstykke eller brød til. Vi har også kaffe og kakao, og så har vi gjerne et fat med kaker, så de kan få litt dessert, forklarer Schjolden Hilsen.
Hun sier videre at man også kan få med seg en matpakke med litt bakst, godis og brus.
– Også har vi en stasjon med klær og sko, en slags dame- og herreavdeling, og så har vi en jakkeavdeling borterst, legger hun til.

I tillegg til klær og mat, deler teamet ut hygieneposer som inneholder det mest nødvendige for en dusj eller to.
– Vi lager hygieneposer med litt dusjsåpe, litt q-tips, litt sminkepads, barberhøvel og slikt. Litt sånne ting som er kjekt å ha. Mange velger å få med seg den, for det er noe de virkelig trenger, forteller Schjolden Hilsen.
Stemningen er preget av både takknemlighet og uro, og flere uttrykker at tilbudet er viktig for dem.
Ingen av dem jeg snakket med ville stille med navn eller bilde. Flere sa at det handler om å beskytte identiteten sin. En person forklarte bare en tatovering på armen være nok til å bli gjenkjent. Gateteam Oslo bekrefter at det er høyt stigma knyttet til det å være rusavhengig, og at anonymitet er viktig for mange.
– Fint når veldedigheten er integrert i prisen
Tilbake i glassbaren møter vi Sofia Sørsdahl Devold under den ukentlige tirsdagsquizzen. Hun studerer Idéhistorie på UiO. Hun er ofte i glassbaren for å ta nettopp et glass med studievennene sine.

– I dag har vi torsdagspils, noe vi pleier å ha etter redaksjonsmøtene våre.
Devold er nemlig aktiv i studenttidsskriftet Molo. Hun er tydelig på at hun er opptatt av å støtte veldedige formål, og synes det er fint at Chateau neuf i mars donerer til Gateteam.
– Jeg synes det er fint når veldedigheten er integrert i prisen.
Hun mener det gjør det lettere for flere å bidra, særlig for studenter med stramt budsjett.
– Jeg hadde gjerne donert i baren hvis studiestøtta hadde tillatt det, legger hun til.
Vesterlid forteller til oss at baren er åpen hver dag og en viktig del av den daglige driften på Chateau Neuf. Selv om solidaritetsaksjonen er unik for DNS, håper hun at andre studentbarer lar seg inspirere.
– Jeg har ikke full oversikt over om andre barer gjør noe lignende, men det hadde vært kult om flere begynte med det. Det er en enkel måte å bidra på, og det føles bra å vite at hver øl eller brus som selges, også hjelper noen andre, sier hun.

– Hvorfor tror du det?
– Pilsen smaker jo bedre når den også hjelper noen, avslutter Vesterlid.