Anbefaler ikke barn å faste

– I dag prøvde jeg å faste. Jeg ble litt sulten i starten, forklarer barneskoleelev.

Bønn ramadan

Flere barn tar del i markeringen av ramadan.

Kort oppsummert
  • Fasten under ramadan er påkrevd muslimer, men gravide, syke, menstruerende, eller barn får fritak.
  • Furuset skole har sendt ut et informasjonsskriv om deres ståsted rundt ramadan og fasten. De fraråder barn å faste.
  • Imam for Ahmadiyyamoskeen støtter skolens skriv og kommer med tips for barn i ramadan.
  • På tross av dette prøver flere barn å faste.

I Ahmadiyyamoskeen på Furuset møtes muslimer fra hele Oslo for å sammen bryte fasten. Ti år gamle Shayan Aziz er en av flere barneskolebarn som øver på å faste under årets ramadan. Et steinkast unna moskeen ligger Furuset barneskole. De har sendt ut et skriv hvor de stiller seg kritisk til unges deltakelse i fasten.

– Jeg har opplevd flere ganger at det ikke er press hjemmefra, men heller mellom hverandre på skolen, sier lærer Tsaneem Khalie.

Ahmadiyyamoskeen Baitun Nasr strekker sine hvite murvegger opp mot himmelen. Med lyseblå detaljer og en stor, skinnende kuppel, viser den seg frem som den største ahmadiyyamoskeen i Norden. Over inngangsdøren står det i svart skrift Kjærlighet for alle, ingen hat mot noen.

Ahmadiyyamoskeen på Furuset åpner dørene for Iftar hver helg under ramadan. Foto: Selma Omdal Ergo

Fylte dadler, te og faste

 – Moskeen er kun bygget på donasjonspenger, forteller imam Musawer Shahid stolt.

Journalen møter han ved inngangsdøren. Han fører oss gjennom moskeens ganger, før vi ender opp på kontoret hans. Her serverer han te og dadler og setter seg i den svarte kontorstolen sin.

 – Fasten under ramadan er påskrevet muslimer, samtidig er det enighet i islam over at fasten ikke skal være skadelig for en, sier han.

For alle over atten år er det obligatorisk å faste. Sammen med gravide, syke og menstruerende mennesker, har barn fritak fra fasten, men kan prøve seg.

Imam Musawer Shahid forklarer hvordan faste fungerer for unge. Foto: Selma Omdal Ergo

Barn i aktivitet 

 – Det kan være skadelig for kroppen, sier Shahid og legger til: barn på skolen skal studere, løpe og leke hele dagen, da er det lurt å spise litt.

Imamen forteller at flere muslimske foreldre lurer på hvordan barna skal forholde seg til fasten. Barna er nysgjerrige, og vil gjerne delta i fastefellesskapet. Selv har han en datter på åtte år. Han forteller at hun ofte maser om å delta.

 – Da sier jeg at hun kan faste fra frokost til lunsj og fra lunsj til middag, sier han og humrer. 

Furuset skole publiserte tidlig i ramadan et skriv på sine nettsider som informerte om hvordan de forholder seg til ramadan og faste. Dette er det andre året skrivet blir publisert, og rektor ved Furuset skole, Nils Otto Steen-Utheim, forteller at tilbakemeldingene er gode. 

 – Vi ønsker at det ikke skal være noe tvil om hvordan skolen forholder seg til ramadan og fasten, forklarer Steen-Utheim.

 – Vi viser forståelse

Lærer ved Furuset skole, Tsaneem Khalia, forteller at skolen har fått gode tilbakemeldinger på skrivet. 

 – Vi viser forståelse for ramadan og fasten, samtidig som vi informerer om hvilke praktiske utfordringer det kan ha, forklarer Khalia.

Skolen har i tillegg til skrivet også et ekstra fokus på å lære de unge om ramadan. Kalia forklarer at temaet blir tatt opp i KRLE-timene, både om ramadan og faste. 

 – Vi har både skrevet litt om ramadan og jeg har tatt opp at man ikke skal gå rundt å spørre folk om de faster. Det er en personlig sak. 

Khalia kan også bekrefte at det er elever ved skolen som faster, men at de oppfordrer til å ta med matpakke i tilfelle de har behov for mat. 

Lærer Tsaneem Khalia og rektor Nils Otto Steen-Utheim ønsker å lære barna om ramadan og fasten. Foto: Selma Omdal Ergo

Samles for Iftar

 – Vi har åpent og bryter fasten sammen på fredag, lørdag og søndager under ramadan, forklarer imamen Shahid.

Klokka er litt før seks på kvelden, i Baitun Nasr moskeen er det duket for iftar, navnet på når fasten brytes på kvelden. I en stor hall er bord satt opp på rad og rekke, og en skillevegg deler området til mennene og kvinnene. Barn og voksne snakker i munnen på hverandre, mens en ønsker velkommen og maten settes fram. Støyet roer seg og feiringen av nok en fullført dag i ramadan er i gang. 

Voksne og barn i alle aldre tar del i ritualet, alle har lov til å delta - også de som ikke faster. Blant de som bryter fasten er barneskoleelevene Shayan Aziz (10) og Haris Ahmed (10). Begge har prøvd å faste denne lørdagen. De blir med på et kjapt intervju om deres erfaringer før solnedgangsbønnen. 

Guttene Shayan Aziz (10) og Haris Ahmed (10) prøver å faste for første gang. Foto: Selma Omdal Ergo

 – Hvordan gikk fasten?

 – Det gikk greit, svarer Ahmed

 – Jeg ble litt sulten på starten, men det gikk fint, legger Aziz til.

Selv om fasten er viktig under ramadan, forteller også elevene at det er flere ting man skal gjøre. De andre handlingene er også barna med på. 

 – Under ramadan skal man gjøre litt ekstra, som å lese koranen og be mer, forklarer Aziz.

Verken Aziz eller Ahmed faster hele ramadan, men de har begge satt andre mål for hvordan de kan markere ramadan. Aziz har mål om å lese hele koranen, under intervjuet har han lest 200 av 700 sider. 

 – Og den er på arabisk, presiserer han stolt. 

Ahmadiyyamoskeen har oversatt koranen til flere forskjellige språk.

Etter intervjuet forter guttene seg ut av salen, og opp til bønnerommet til mennene. Der er imamen Shahid godt i gang med kveldens bønn. 

Stikkord