— Drittlei av å høre om dette målet
Klimaforskere mener vi ikke klarer å bremse utslippene nok til å nå målet fra Parisavtalen. Dette mener unge miljøaktivister om 1,5-gradersmålet og dekningen fra mediene.
I går meldte NRK at ledende klimaforskere mener at vi kommer til å overskride 1,5 graders global oppvarming.
Klimaforsker Steffen Kallbekken, fra CICERO, var en av de som uttalte seg til NRK. Han mener vi fører en politikk, teknologi - og markedsutvikling som gjør at vi ikke klarer å nå målet. Men han understreker at det som motiverer er at hver tiendedelsgrad betyr noe, så alt vi klarer å kutte av utslipp, vil ha en effekt.
— Det viktigste er at vi gjør noe
Sigrid Hoddevik Losnegård, leder av Natur og Ungdom, forteller til Journalen at hun er lei av å kun snakke om dette målet:
— Jeg blir jo selvfølgelig kjemperedd, og jeg skjønner at det er viktig å snakke om dette. Men når vi kun prater om hvorvidt vi kommer til å nå målet eller ikke, og ikke prater om hva slags handling som trengs, så tror jeg folk blir handlingslammet. Jeg er drittlei av å kun snakke om 1,5-gradersmålet.
Hun tror at folk som allerede har tatt innover seg konsekvensene av klimakrisa blir redde av sånne nyheter, mens i andre enden så kan folk tenke at det ikke lenger har noe å si, siden målet allerede er nådd.
— Det viktigste er at vi gjør noe og ikke bare snakker om det, sier Losnegård.

Mange blir motløse
Losnegård har savnet handling fra politikerne i mange år.
— Jeg tror mange av de som var med på "klimastreikene" i 2019 tenkte at det endelig ville skje en endring. Men så ble man møtt med tomme ord, igjen. Jeg tror mange blir motløse, i tillegg til at noen sikkert blir lurt til å tenke at det ikke er så alvorlig som det er, i fravær av handling.
På spørsmål om hvordan man ikke gir opp når man møter så mye motgang som hun beskriver, så nevner hun fellesskap som det viktigste.
— Når det skjer kjipe vedtak på Stortinget eller i kommunen, så har man hverandre å lene seg på. Det tror jeg er viktig. Natur og Ungdom skal jobbe for å unngå så mye som mulig av global oppvarming, uten å tenke så mye på disse målene. Vi må bare fortsette å gjøre alt vi kan, sier hun.

— Aldri vært viktigere å steppe opp
Jonas Kittelsen, talsperson i Extinction Rebellion, mener at det ikke bør komme som noe sjokk at verden ikke når 1,5-gradersmålet.
— Jeg har snakket med forskere som har advart om dette i lang tid. Men det bør absolutt vekke noe i oss. Verden går ikke under om vi overskrider det målet, men det gjør at fremtiden vår blir mye farligere.
Han forteller at hver desimal som øker på skalaen for global oppvarming, vil ha en effekt. Det betyr enda verre tørke og enda mindre vann for millioner av mennesker og økosystemer som drives til bristepunktet.
— Det har aldri vært viktigere å steppe opp og kjempe for en levelig fremtid.
Kittelsen er lei av å se det han mener er dobbeltmoral fra den politiske ledelsen.
— Jeg er så dritt lei av å høre på politikere som sier at de overholder Parisavtalen og bryr seg om fremtiden min, når de gjør det motsatte.
— Jeg har full forståelse for at unge studenter ikke orker å jobbe med dette fordi det blir for overveldende. Når politikere får frem denne maktesløsheten i oss, så kan de fortsette på samme måte som de alltid gjør.
— Sviktende mediedekning
Kittelsen synes at mediene svikter i dekningen av klimakrisen fordi den ofte blir for teknisk.
— Når det kommer en nyhet om at målet er nådd, og de som får uttale seg er en skremt forsker og en misfornøyd politiker, så skaper ikke det noe endring i folks oppfatning av situasjonen.
Han mener at mediene må vise hva som faktisk står på spill.
— Jeg savner at mediene gir et ansikt til de mange menneskene som settes i akutt livsfare som en direkte konsekvens av global oppvarming. For mange lesere er 1,5 grader bare et tall man ikke forstår.
— Og når prisen på svensk smågodt kommuniseres med like stort alvor som når 1,5-gradersmålet overskrides, så undergraver det alvoret ved klimakrisen, avslutter Kittelsen.