– Er det noen som ikke trenger det, er det norsk politi
Regjeringen legger fram et lovforslag som vil innføre generell bevæpning av politet. Advokatforeningen ønsker å beholde dagens løsning.
Fredag 9. mai presenterte justisminister Astri Aas-Hansen regjeringens lovforslag om å innføre generell bevæpning av politiet.
Politiet har i dag tillatelse til å bære våpen i tjeneste, basert på en midlertidig godkjenning fra Justisdepartementet. Dette skjer gjennom ordningen med fremskutt lagring.
- Politiet kan oppbevare våpen i patruljebiler, så lenge sikkerhetskravene fra Politidirektoratet følges.
- Ammunisjon må oppbevares forsvarlig og under kontroll, etter egne retningslinjer.
- Bilpatruljer som er knyttet til operasjonssentralen skal ha med våpen, med mindre spesielle forhold tilsier noe annet.
- Etter endt vakt skal våpen og ammunisjon leveres tilbake til tjenestestedet. Hvis patruljen ikke returnerer dit, da gjelder egne regler for trygg oppbevaring.
- Patruljenes verneutstyr skal alltid være i nærheten av våpnene.
Kilde: Lovdata

Hvis lovforslaget går gjennom i Stortinget og vedtas, vil Politidirektoratet få hjemmel i loven til å sette egne premisser for hvordan politiet bærer våpen i tjeneste. De vil da ikke lenger trenge løpende godkjenning fra regjeringen for å være bevæpnet.
Advokatforeningen: – Dagens ordning fungerer
Advokatforeningen forteller at de er kritiske til regjeringens nye lovforslag.
– Gjennomsnittlig tar det omtrent 30 sekunder fra de får beskjed om å bevæpne seg, til bevæpningen er gjennomført. Ofte bevæpner de seg på vei til oppdrag, når de får beskjed om at situasjonen er alvorlig og krever våpen. Sånn sett mener vi at dagens ordning med fremskutt lagring fungerer, sier generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith.
Generalsekretæren mener derfor det ikke er hensiktsmessig å endre på loven, og peker på to uheldige konsekvenser som endringen kan medføre.
– For det første er vi redd for at det kan medføre et våpenkappløp med de kriminelle, slik at de kriminelle bevæpner seg mer, og at politiet bevæpner seg enda mer. Da kan man få skuddvekslinger som man ellers ikke ville ha fått, sier Smith.
– Helt avhengige av tillit
Smith uttrykker også bekymring for hvordan tilliten til politiet kan la seg påvirke av denne beslutningen.
– Politiet er helt avhengige av tillit i sitt daglige arbeid. Og vi tror dette gjør noe med den tilliten. At man skal begynne å gå med våpen på hoften til enhver tid, tror vi vil skape større avstand mellom politiet og publikum, sier generalsekretæren og fortsetter:
– Og kanskje aller mest tror vi det påvirker tilliten negativt nettopp der behovet for den er størst, i møte med de som er mest sårbare i samfunnet.
Tiltroen til det norske politiet i befolkningen er en av hovedgrunnene til at Advokatforeningen mener det ikke er et behov for generell bevæpning.
– Norsk politi er høyt utdannet, og de er dyktige i jobben sin. Nettopp derfor tenker vi at hvis noen ikke skulle trenge det, så er det norsk politi.
Forskjeller mellom politidistriktene
Tall fra Politidirektoratet viser ifølge faktisk.no at andelen bevæpnede oppdrag i fjor var på 7 prosent i Oslo politidistrikt. Det er den høyeste andelen blant politidistriktene, mens Møre og Romsdal politidistrikt hadde lavest andel med bevæpning på kun 1,5 prosent av alle oppdrag gjennom fjoråret.
Ifølge tallene fra de 12 politidistriktene, bevæpner politiet seg på 3,63 prosent av alle oppdrag på landsbasis. Det betyr at norsk politi i gjennomsnittet bevæpner seg på hvert 28. oppdrag.
Justisdepartementet er blitt forelagt kritikken til lovforslaget, men har ikke vært tilgjengelig for kommentar.