LO krever Israel-boikott: – Vil gjøre mer skade enn nytte
Fredag 9. mai stemte LO-kongressen for en økonomisk boikott av Israel, dersom okkupasjonen ikke avsluttes innen september 2025. Utenriksminister Espen Barth Eide advarer mot en fullstendig økonomisk boikott av Israel.
På fredag møttes LOs kongress for å bli enig om hva slags politikk de skal føre de neste fire årene.
Et av vedtakene som vant frem, med stort flertall, var forslaget om at Norge skal ta initiativ til en økonomisk boikottaksjon mot Israel, dersom okkupasjonen ikke opphører innen september 2025.
Advarer mot boikott
– Jeg har advart mot en ensidig norsk økonomisk boikott av Israel. Det er fordi Norge ikke har en tradisjon for å boikotte alene, og en ensidig boikott vil gjøre mer skade enn nytte. Jeg mener derfor det var klokt at LO ikke vedtok en ensidig boikott i dag, skriver utenriksminister Espen Barth Eide i en e-post til Journalen.

Videre skriver han at regjeringen ikke vil legge seg opp i hvilke politiske vedtak som fattes i frie akademiske, sportslige og kulturelle institusjoner. Det er ikke opp til den norske regjeringen å bestemme hva frie institusjoner skal og bør mene.
AUF jubler
– Håpet på lang sikt er at man får til fred på Gaza, sier nestleder i AUF Nimrah Ramzan.
– Når har vi forsøkt å løse konflikten gjennom dialog i nesten 70 år uten å nå frem. Da er det på tide å ta i bruk sterkere virkemidler, og vi mener derfor det er riktig å gå inn for en boikott, sier hun videre.
Ramzan mener andre land vil følge etter dersom Norge tar et standpunkt og tør å gå foran i en økonomisk boikott.
– Jeg er ikke i tvil om at dersom Norge tør å gå foran og si at nok er nok, vil flere land følge etter.
– Vil ha en helt minimal effekt
Blant de som stiller seg kritisk til forslaget, er dosent for Handelshøgskolen ved OsloMet og ekspert innen samfunnsøkonomi Ivar bredesen.
– Norge har hatt en fri handelsavtale med Israel gjennom EFTA i mange år. Omfanget av handel mellom Norge og Israel er likevel veldig lite, sier Bredesen.

– Totalt omfang på handel i 2024 lå omtrent på 350 millioner euro. Dette er ikke mye, presiserer Bredesen.
Israel er blant de ledende aktørene i verden innen høyteknologisk innovasjon og farmasi. Bredesen mener derfor det er sannsynlig at Israel vil finne andre markeder å selge varer til dersom Norge går inn for en fullstendig økonomisk boikott.
– Så hvis du ser på Norges tiltak alene, vil nok effekten bli helt minimal, legger Bredesen til.
– Men dersom Norge skulle klare å sette i gang en internasjonal boikottbevegelse, vil effekten kunne være større.
Bredesen poengterer likevel at det ikke er den samme kritiske holdningen til Israel mange steder i verden som det er i Norge.
– Man ser eksempelvis at Israel har en god venn i USA, som sikkert ville reagert på Israels vegne dersom dette ble en stor greie, fortsetter Bredesen.
Mener dette er et stort steg i riktig retning
– Det at både LO og AUF nå går inn for boikott, kan bidra til at vi får gjennomslag i Arbeiderpartiet for å gjøre det samme, sier Ramzan.
Hun mener derfor dette er et stort steg i riktig retning og en seier for alle som kjemper for et fritt Palestina.