Naturdesign skaper engasjement
Margaret Rynning jobber med design for å engasjere folk i problemet med invaderende planter i Norge.
Tirsdag ble prosjektet til Margaret Rynning fra 2023 "Missing species" gjenopptatt i sammenheng med et frokostseminar på Kristiania. Seminaret hadde som formål å diskutere hvordan forskning på naturen kan formidles til folket gjennom fortelling.
Utstillingen "Missing species" setter lys på problemer rundt biomangfold og invaderende plantearter i Norge.
Den invaderende planten parkslirekne var fokuset for prosjektet. Planten er oppført på Norsk fremmedartsliste og utgjør en svært høy økologisk risiko for stedegne arter og naturtyper.
Vil vekke lokalbefolkningen
Målet med utstillingen var å informere og engasjere befolkningen, og forhåpentligvis skape lokalt engasjement. For å skape lokalt engasjement presenterte hun prosjektet langs en kyststi på Larvik, hvor parkslirekne er utbredt.

Rynning forteller at utstillingen tilrettela for spontane samtaler om naturmangfold med lokalbefolkningen.
– Utstillingen fungerte som et kommunikasjonsprodukt. Turgåerne i området begynte å stille spørsmål til prosjektet og deretter om problematikken med plantene.
Rynning er opptatt av å skape ting som ikke bare engasjerer andre innenfor designbransjen, men som treffer de som bruker naturen rundt seg. Hun kaller det for diskursiv designaktivisme.
Større problem enn før
Fremmede arter sprer seg mer enn noen gang tidligere, ifølge FNs naturpanel. De ser både en økning i antall fremmede arter som etablerer seg, og i antallet arter som trues med utryddelse på grunn av disse artene.

Miljødirektoratet vil forby 97 "fremmede arter", fordi de truer naturmangfoldet.
Syriner er blant plantene Miljødirektoratet vil stanse salg og planting av. Grunnen er at buskene fortrenger andre arter fra å vokse og derfor truer naturmangfoldet.