Nordmenn på stresstopp – hva gjør studentene?

En ny rapport viser at nordmenn er mest stresset i Norden. Mai er for mange norske studenter forbundet med eksamensstress. Hvordan skal man håndtere stresset?

Et bibliotek med båser og studenter som leser

På OsloMet leser studentene flittig til eksamen.

Er du stresset?

– Det er jeg definitivt, sier radiografistudenten Karina Tallarico.

Tallarico er en av mange studenter som går gjennom en periode med intens jobbing mot innleveringsfrister for eksamener og semester- og bacheloroppgaver.

– Det er jo mye som skal gjøres, og ikke så mye tid å gjøre det på, sier Tallarico.

Bilde av student foran univeristetsbiblioteket
Karina Tallarico studerer radiografi på OsloMet og skal levere bachelor i dag. Foto: Sarah Bjørneboe Abdel-Fadil

I den nyeste helserapporten fra forsikringsselskapet If kommer det frem at nordmenn er mest stresset i Norden. Hakk i hæl med nordmennene kommer svenskene, deretter danskene, og sist kommer finnene.

Mer om rapporten og hvorfor finnene er mindre stresset enn resten av Norden, kan du høre om i dette lydinnslaget fra Journalen.

I undersøkelsen har If snakket med 1031 nordmenn over hele landet, hvor de har funnet at 44 prosent sier de har opplevd negativt stress i en periode på mer enn seks måneder.

I en artikkel om rapporten beskriver en av psykologene i forsikringsselskapet,Thomas Tobro Wøien, at det er det langvarige stresset som skaper større utfordringer og kan være helseskadelig.

Workshop for studenter

Studentskipnaden i Oslo (SiO) arrangerer ulike arrangementer for studenter, blant annet "Workshop for bedre konsentrasjon og mindre utsettelse" 19. og 26. mai. En av arrangørene er klinisk sosionom og rådgiver i SiO Psykisk helse, Zandra Kleven.

Merker dere økning i stressnivået på studentene under eksamensperioden?

– Ja, det merkes at studentene er mer stresset, kanskje spesielt på førsteårsstudentene eller hos de som har større oppgaver å levere, som master- eller bachelorinnlevering. Mange strever med eksamensangst og mye de må ta igjen før semesterets eksamener, sier Kleven.

Kleven beskriver at for å mestre stress trenger man å finne ut hva som er kilden til stress hos studentene. Hun sier at det blant annet kan handle om høye krav for seg selv eller prioriteringer tidligere i semesteret.

Skilt av rødt skilt med SiO arrangementet EksamZen
SiO arrangerte også stand med "EksamZen". man kunne sitte i behagelige stoler, få stressball og sovemaske for å finne roen under eksamensperioden. Foto: Sarah Bjørneboe Abdel-Fadil

– Hos noen kan det også være dårlige erfaringer tidligere som gjør at de gruer seg veldig til eksamen. Noen mangler kanskje mestringstro, andre mangler struktur, sier Kleven.

På workshopen tar de for seg ulike temaer som kan føre til stress. En del skal handle om planlegging og struktur, og verktøy som kan hjelpe med prokrastinering. Det er også en del som handler om selvivaretakelse, som handler om hvordan man kan være snillere mot seg selv når man har det vanskelig.

– Veldig mange som strever med stress og utsettelse, har en strenghet ovenfor seg selv som kan gjøre det enda vanskeligere å få gjort det man trenger, sier Kleven.

Studentenes egne tips

Studenten Karina Tallarico har også noen tips til medstudentene for å redusere stress. Hun sier at det helper å planlegge, sette mål og prøve å holde seg til tidsfristen man har satt.

– Vi har et mantra i klassen som er, har du E er du med, sier Tallarico.

Hans Christian Kortner er lektorstudent og har også noen tanker om stressmestring.

– Hvis man planlegger litt bedre i forkant så kan det jo bli bedre, sier Kortner.

Har du noen tips til medstudenter for å håndtere stress?

– Bare komme i gang og ikke utsette det, det er hvertfall en lei tendens for min egen del, sier Kortner.

Stikkord