Økt beredskap med KI-juks: – Elevene kan lene seg tilbake og la maskinen gjøre tenkejobben

I dag starter eksamen for mange videregåendeelever. Lillehammer-lektor er bekymret for at elever skal bruke KI for å jukse.

Udir øker beredskapen

Udir øker beredskapen mot eksamen.

En elev på en videregående skole i Horten fant ut hvordan man kan komme seg gjennom nettsperren til eksamen, og varslet om smutthull. Nå tar Utdanningsdirektoratet nye grep ved blant annet å fjerne eksempeloppgavene.

Heidi Salvesen er lektor på Lillehammer videregående skole og forteller at det er en utfordring at elever kan laste ned egne versjoner av KI og bruke dette på eksamen. Salvesen forteller at elevene selv må bekrefte at de har jukset på eksamen, dette for å bevare elevens personvern.

Lektor på videregående
Heidi Salvesen er lektor på Lillehammer videregående og er skeptisk til den økte KI-bruken. Foto: Kristine Rudi.

– IT tar stikkprøver under eksamen, og det er opp til eleven om den vil vise frem at den har brukt ulovlige hjelpemidler eller ikke. IT har ikke lov til å ta PC-en, men eleven må selv vise frem hva den har. Da blir det et problem hvis de ikke fysisk kan bli tatt for det, sier Salvesen.

Flere misfornøyde elever

KI-bruken har blant annet ført til at det nå er færre digitale vurderinger. Elevene skriver mer for hånd for å sikre at det er elevene selv som skriver teksten. Salvesen forteller at skoler i Innlandet kontaktet hverandre for å finne ut hvordan de tidligere heldagsprøvene skulle gjennomføres. Deres skole var blant de få som skulle ha håndskrevne heldagsprøver, noe som førte med seg flere misfornøyde elever.

– Elevene mine nektet fordi de visste at elever på andre skoler kom til å slå dem i konkurransen om høyere utdanning, fordi det her var mulig å jukse. Vi måtte dermed la elevene våre skrive på PC. Det viste seg at det igjen var noen av våre elever som lot seg friste til å bruke ulovlige verktøy. Dette er helt håpløst, legger Salvesen til.

Elever studerer
Det er eksamensperiode for mange elever nå. Foto: Kristine Rudi.

Det økende problemet med KI-juks har ført til at lærere har funnet flere måter å gjenkjenne elevenes juks på. Dette når elevene bruker et generelt språk, har dårlig tekstforståelse og bruker fremmedord. Salvesen forteller at noen av hennes elever ikke fikk vurdert en heldagsprøve grunnet KI. Lektoren mener at den beste løsningen på problemet er at datamaskinen skal låses, slik at det ikke vil være mulig å bruke noen andre hjelpemidler. Videre forteller hun også at KI-bruken kan føre til en endring i norskfaget, nå når KI blir smartere og smartere.

– Det er en litt fortvilet situasjon for oss norsklærere som skal drive med skriveopplæring, at det egentlig bare er å få elevene å lene seg tilbake og la maskinen gjøre tenkejobben og skrivejobben. Hva er det som er igjen da? spør Salvesen seg selv.

bøker
I år strammes reglene inn ytterligere for å forhindre bruk av KI. Foto: Kristine Rudi.

Utdanningsdirektoratet ser nå på flere muligheter for en forbedret eksamen på lengre sikt. Per Kristian Larsen-Evjen skriver på e-post til Journalen at direktoratet skal jobbe tett med blant annet lærer- og elevorganisasjoner, og fylkeskommunene, for å gjøre fremtidige endringer. Larsen-Evjen legger til at eksamen er en viktig del av opplæringen, og at det nå bare er mulig å bruke noen få nettbaserte hjelpemidler.

– De aller fleste elevene kommer på eksamen for å gjøre sitt beste. Nettopp av hensyn til alle disse har vi innført noen tiltak for å sikre en trygg og rettferdig eksamen. Fylkene er nå anbefalt å styrke vaktholdet og vurdere stikkprøvekontroller.