Øystese: – Vi opplever å bli lyttet til
Et nytt lovforslag fra Regjeringen gir politiet hjemmel til å være generelt bevæpnet. Det presenterte justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) på en pressekonferanse med politiet fredag 9. mai.
Lovforslaget innebærer at Politidirektoratet får bestemme om politiet får bære våpen i daglig tjeneste, og omfanget av bevæpningen.
– Det er ikke alle situasjoner hvor politiet bør bære våpen. Det kan være naturlig at politiet ikke bærer våpen i sin forebyggende virksomhet. For eksempel i møte med barn og unge, og i møte med pårørende. Dette vil politidirektøren avgjøre basert på politifaglige råd.
Det forteller justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen.

Dersom lovforslaget får medhold på Stortinget, kan det bli realistisk å se væpnet politi i hele landet innen sommeren.
– Lovforslaget har gått til Stortinget i dag. Politidirektøren har sagt at de kan starte å iverksette dette så snart lovgivningen er på plass, sier Aas-Hansen.
Slik loven har vært til nå, har politiet tillatelse til å ha våpen i bilen. Aas Hansen sier at lovforslaget kommer fordi politiet sier de oftere møter væpnede kriminelle enn tidligere. Politimesteren i Oslo, Ida Melbo Øystese, sier at flere betjenter må løpe fra situasjoner hvor de heller ønsker å gripe inn.

– Vi opplever at kriminelle gjenger allerede bevæpner seg av hensyn til andre kriminelle. Det er stort voldpotensial i noen kriminelle miljøer.
Hun tror ikke flere kriminelle vil begynne å bære våpen dersom politiet gjør det. Hun tror derimot at lovendringen kan bidra til å avskrekke politiet og gjøre innbyggerne tryggere.
– Vi ønsker å komme mer ut av bilene. Vi får tilbakemeldinger fra innbyggerne om at når vi er ute og går, skaper det mer trygghet enn når vi kjører forbi. Skal vi være ute og gå, er vi avhengig av å ha alle verktøy på oss hvis det plutselig skjer en alvorlig hendelse.
Øystese sier at et flertall av de ansatte i politiet har etterspurt et slik lovforslag lenge.
– Vi har vært bekymret for at liv kan gå tapt hvis vi ikke bærer våpen. Enten ved at vi ikke klarer å gripe inn i en situasjon hvor noen bruker våpen mot en annen innbygger, eller hvis noen bruker våpen mot politiet.
– Undergraver folks tillit til politiet
Ikke alle er like begeistret for forslaget.
NRK melder at SV, Rødt, MDG og venstre er imot forslaget.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV) sier dette til NRK:
– All kunnskap og forskning vi har, går imot generell bevæpning. Vi vet at det undergraver befolkningens tillit til politiet, særlig hos de delene av befolkningen som politiet virkelig trenger å nå, sier han.

I tillegg har spørsmålet om bevæpnet politi vært betent i befolkningen lenge. Politiet har selv publisert tall som sier at 56 prosent av befolkningen er positive til generell bevæpning. 46 prosent er imot eller usikre.
Astri Aas-Hansen forventer at dialog fortsatt skal være politiets viktigste verktøy.
– Politiet nyter høy tillit i befolkningen, og de skal fortsatt beholde sitt sivile preg. Politiets viktigste våpen skal fortsatt være å snakke med folk.