– Stor grunn til bekymring
Dette sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding fra regjeringen. En ny rapport viser at Polhavet kan være tilnærmet isfritt om 15 år.
En ny rapport viser at Arktis varmes opp raskere enn forventet.
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier endringene er bekymringsverdige.
Både forskere og politikere ber om sterkere klimapolitikk.
Klimaendringene truer livsgrunnlaget til urfolk i nord.
Rapporten er gjort av arbeidsgruppen AMAP under Arktisk råd.
Rapporten legges frem i forbindelse med Arktisk råds møte i Tromsø, der lederskapet går fra Norge til Danmark med Grønland og Færøyene. Arktisk råd er et samarbeid mellom de åtte landene med områder i Arktis og urfolksorganisasjoner, og jobber for å beskytte miljøet og fremme bærekraftig utvikling.
Utenriksminister Espen Barth Eide var til stede på møtet i Tromsø. Han beskriver situasjonen som utfordrende og understreker viktigheten av et godt samarbeid mellom de arktiske landene og urfolkene.
Rapporten er laget av Arctic Monitoring Assessment Program (AMAP), en arbeidsgruppe under Arktisk råd. De jobber med overvåkning og kunnskap om forurensing og klimaendringer i Arktis.
Rapporten konkluderer med at oppvarmingen av Arktis vil skje raskere enn først antatt.

Klima- og miljøministeren uttrykker bekymring for naturen, urfolk og globale konsekvenser, og beskriver endringen som dramatisk. Ministeren peker på at arbeidet med å kutte klimagassutslipp fortsatt er like viktig, selv om andre problemer tar mye av oppmerksomheten for tiden.
– Skal vi sikre folk en trygg framtid, må klimapolitikken prioriteres også i utrygge tider, sier klima- og miljøministeren i pressemeldingen.
Ber politikerne ta ansvar
Hanne Svarstad er professor ved OsloMet og har forsket på klimapolitikk og grønn omstilling i Norge. Hun mener rapporten bidrar til å forsterke alvoret i klimaendringene, og sier politikerne bør ta resultatet med inn i klimapolitikken.

– Norge burde gå foran som et godt eksempel med å avvikle bruken av fossile energikilder så raskt som mulig, istedenfor å gjøre unntak ved utvinning av egen olje og gass, sier Svarstad.
Advarer om konsekvensene for urfolk
Rapporten viser at Arktis har varmet seg opp tre ganger raskere enn det globale gjennomsnittet fra 1979 til 2023, og temperaturen har steget med ca. 3 grader siden 1971. I tillegg er det mer ekstremvær uten historiske paralleller. Ekstreme branner i Eurasisk Arktis (delen av Arktis som ligger i Europa og Asia) har for eksempel firedoblet seg på 20 år.
– At tundraen ikke bare smelter, men også brenner, viser hvor dramatisk endringene er, sier klima- og miljøminister Bjelland Eriksen. Han viser også til hvordan dette vil påvirke livsgrunnlaget for urfolk.
Professor Hanne Svarstad ser også alvoret i hvordan klimaendringene påvirker urfolk. Hun gir et eksempel på hvordan klimaendringene påvirker den samiske urbefolkningen.
– At snøen smelter oftere og deretter iser til, skaper låste beiter. Dette gjør at reinen ikke klarer å grave seg gjennom og få tak i mat, som påvirker den samiske reindriften, forklarer Svarstad.