Brannmesterens bakst: – Et kjærlig tegn på ydmykhet

På Sagene brannstasjon har det blitt vanlig at brannmesteren baker hver fredag. Dette er med på å styrke fellesskapet til brannmennene.

Brannmester baker, heller melis på klippekrans

Brannmester Gard Schau (49) har mikset melis for å gjøre klippekransen hans enda bedre.

På Sagene brannstasjon er det alltid god stemning på fredagen. Dette er fordi det er på denne tiden brannmesteren kommer med gjærbakst til hele lokalet. 

I dag er det klippekrans med melis som står på menyen, noe som Brannmester Gard Schaug (49) har spesialisert seg på.

– Mesterens gjærbakst er en viktig del av fredagen for de aller fleste brannstasjonene, forklarer han.

Schaug forklarer at på de fleste brannstasjonene pleier det å være vaskedag på fredager, noe som gjør det koselig for brannmennene å være der i helgene når de har døgnvakter.

– Derfor er det hyggelig å markere starten på helgen ved å ha en samling med god kaffe og fersk gjærbakst, sier han med et smil.

– Det skal være gjær da, vel å merke. Hvis du kommer med en marsipankake er det ikke sikkert den blir godkjent, utdyper han mens han heller melis på klippekransen sin.

Bilde av Brannmesteren med et fat med en klippekrans på
Brannmester Gard Schaug (49) sin klippekrans er ferdig, og snart skal hele lokalet få lov til å smake på baksten hans.

En nyere tradisjon

Brannmesteren forklarer hvordan tradisjonen er noe som har kommet i nyere tid.

– Jeg startet her for nesten 25 år siden, og da var det ikke en tradisjon, den må ha kommet i løpet av de siste 15 årene eller noe sånt, utdyper han.

Opphavet av tradisjonen vet de ikke.

– Vi prøvde å finne ut hvor tradisjonen kom fra, men vi klarte ikke å spore det. Mulig det er noen av de yngre generasjonene som har klart å lure oss eldre til å tro at dette er noe vi alltid har gjort, sier han og flirer.

Hør brannmesterens brannforebyggende tips.

– Det skal være hyggelig å være på jobb

Etter hvert som brannmesteren gjør ferdig baksten sin, kommer det en melding over intercommen til lokalet om at baksten er klar. Da kommer resten av brannmennene inn til pauserommet og setter seg ned i godstolene sine.

I mens de snakker seg i mellom og drikker kaffe, kommer brannmesteren ut med den nybakte klippekransen.

Brannmenn Sverre Stokkeland (43) og Fredrich Mitchell (46) forklarer at baksten hjelper med samværet på brannstasjonen.

To brannmenn sitter og smiller til kameraet
Fra venstre; Sverre Stokkeland (43) og Fredrich Mitchell (46) forklarer hvordan brannmenn fokuserer mye på fellesskap mens de er på jobb.

– Det er vel egentlig bare et eksempel på en kultur som er her, noe som gjør det hyggelig å dra på jobb, forklarer Stokkeland.

– Og han er jo sjefen vår, så det er ganske gøy at det er han som lager bakst til oss, tilføyer Mitchell.

– Det blir jo som at Jesus vasker føttene til disiplene, legger brannmesteren ved til slutt, før lokalet bryter ut i latter.

– Viktig med fellesskap

Etter hvert som lokalet roer seg etter brannmesterens vits forklarer de videre.

– Det er mye fokus på fellesskap her siden vi stort sett er delt inn i faste lag, fortsetter Stokkeland før han tar en bit av klippekransen.

Brannmester Schaug forklarer hvordan brannmenn jobber turvis på brannstasjonene, og at rullerringen foregår på forskjellige lag.

Denne fredagen er det C-laget som er på jobb. Schaug er egentlig en del av D-laget, men har byttet vakt med brannmesteren fra C-laget for å kunne ha fri på morens bursdag.

– Det er flere eksempler på hvordan vi fokuserer på fellesskap, dette er bare ett av mange, legger Stokkeland til.

To brannmenn nyter fersk gjærbakst på pauserommet
Fra venstre; Morten Svarstad Skyttermoen (34) og Christoffer Kaurin (35) nyter begge den ferske gjærbaksten til brannmesteren mens de snakker om arbeidsdagen deres.

Når maten er spist og kaffen er drukket er trening neste på agendaen, siden dette er noe som er pålagt at de gjør i arbeidstiden. Når brannmennene går tar brannmesteren oppvasken før han også må ta turen videre med laget sitt.