— Jeg er ikke en som snakker med andre om at jeg har det vanskelig

For noen år siden hadde få hørt om den internasjonale mannsdagen. På Grünerløkka har bevisstheten økt.

Mann står i gata og smiler til kamera. Han har på islender og rød boblejakke.

Hvert år den 19. november markeres den internasjonale mannsdagen. Journalen har vært rundt på Grünerløkka for å spørre innbyggerne om hva deres forhold til dagen er.

På Grünerløkka er det tjukt med folk i gatene når klokken slår 16.00. Einar Thor Jonsson (38) kommer gående fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han jobber som spesialbibliotekar på høgskolen.

Jonsson forteller at han har hørt om mannsdagen, men at han ikke vet når det er.

— Hva gjør du for å ivareta din egen psykiske helse?

— Jeg trener, spiser sunt og prioriterer søvn. De klassiske tingene. Jeg tror det er en veldig tydelig sammenheng mellom fysisk og psykisk helse. Jeg kjenner det på kroppen om jeg ikke prioriterer riktig, forteller han.

Videre forteller Jonsson at han ikke selv syntes det er vanskelig å be om hjelp, men at han vet om mange som gjør det.

— Jeg er ikke en som snakker med andre om at jeg har det vanskelig. Det er lettere å gå inn i seg selv. Det er kanskje litt klassisk mandig, sier han og ler.

— Funker det for deg da?

— Ofte funker det, men nei, ikke alltid.

Ifølge Folkehelseinstituttet opplever opp mot 30% av kvinner og 24% av menn psykiske plager. Flere norske undersøkelser viser at andelen som rapporterer om plagene øker for begge kjønn. Størst er økningen blant kvinner i alderen 20-29 år. Forskningen baserer seg på selvrapportering, og mørketallene kan være store.

Journalen møter eleven William (16) etter skoledagens slutt. Han har hørt om mannsdagen og forteller at han tar vare på sin psykiske helse ved å prate med venner og gå på tur i skogen.

— Jeg har en hund, og den trenger luft. Det er fint å gå på tur i skogen med den. Det er veldig deilig å komme seg ut. I tillegg liker jeg å trene, forteller han.

Stikkord