Keramikkens gullgruve

I gamle Oslo finner vi et skattekammer for håndverk. På Kroloftet ble det holdt et keramikk-kurs for å ønske jula velkommen. Amanda Krantz, keramiker og ansatt på Kroa, holder kurset for 12 spente deltakere.

Oppsummert:
  • Krantz er en utdannet keramiker samt verkstedsmester og kursleder på Kroloftet. For henne er det viktig å videreformidle kunsten og støtte felleskapet på verkstedet.
  • Med jul som tema, tillater kurset deltakere å skape håndverk i gave ovenfor noe ferdigkjøpt.
  • Kroloftet er et arbeidskollektiv som tillater skapere rom og atelier. Bygget har fem etasjer med omtrentlig 180 mennesker som omgås til daglig.
  • Arbeidskollektivet har ikke statlig støtte, og kurs er blant annet noe som finansierer tilbudet.
Sprer julestemning med nisselue // Foto: Polina Kovalenko

— Jeg ønsker å se til at folk skjønner hva som ligger bak å lage noe. Forstå hvorfor vi driver med det vi gjør. Hvorfor det er interessant – og hvorfor det er viktig, forklarer Krantz.

Verkstedmesteren Krantz har studert keramikk-kunsten i syv år. Opprinnelig fra Sverige, har hun funnet sitt feste i Oslo. Nå jobber hun fast på Kroloftet, etter å ha vært medlem siden 2018. Selv fokuserer hun på skulpturer i keramikken, og lærer kursdeltakere grunnleggende teknikker.

Arbeidskollektivet er tilegnet for frilansere, selvstendig næringsdrivende og hobbymakere innen kreative sektorer. Foreningens mål er å muliggjøre samarbeid på tvers av fagområder, samt gi rom og atelier til mennesker som skaper.

Kroloftet består av 5 etasjer, hvor hver etasje er tildelt sine kunstformer. Alt fra metall- og treverksted til syverksted og filmfremkalling. På første etasje finner vi keramikk-verkstedet. Her fins det ingen krav om å kunne keramikk fra før, og deltakerne er her for å utforske noe nytt.


Glede i kreativitet

«Der kommer Oda ... løpende.» ler Martine Wilhelmina (34), da venninnen gjør sitt forsprang på den ferske isen utenfor verkstedet.

Venninnen Oda Sofie Granholt (37) Foto: Polina Kovalenko
Hver deltaker får 1,5 kilo leire å skape sine verk med. Oda omformer sin adventstake til å passe inn i ovnene. Foto: Polina Kovalenko
Wilhelmina lager julegaver hun kan gi vekk. Foto: Polina Kovalenko

I sin hverdag er Martine en statsbyråkrat i integrerings- og mangfolds direktoratet. Med leire mellom fingrene, forteller hun:

— Mye av hverdagen min består av rutiner og planlegge ting effektivt. Det er deilig å roe litt ned, ikke være på skjerm – og utforske kreativiteten istedenfor. Prøve å bruke andre deler av hjernen enn man tar i bruk i hverdagslivet.


Håndverk i hele huset

På andre etasje holdes det samtidig til et kurs i kurvfletting. Her finner vi en like stor andel interesserte deltakere. Huset er fullt av liv, med rundt 180 mennesker som omgås på Kroa i hverdagen.

En tidkrevende prosess: Treverket skjæres fra bunn til tynne blader for spankurvene. Foto: Polina Kovalenko
Samson Østebø er kursleder sammen med Hege Iren Aasdal. Foto: Polina Kovalenko

Samtidig er Kroloftet i symbiose med Kruttverket, hvor det fins tilbud som galleri, kafe, konserter og marked. Foreningens mål er å muliggjøre samarbeid på tvers av fagområder. Krantz understreker at det fins kollektive verksted med statlig støtte i Sverige, men slik har ikke Kroloftet det. Som mange andre organisasjoner i kunstens retning, må også denne søke om penger for å holde driv i sine lokaler.

— Jeg driver kurset for at jeg skal kunne overleve på keramikk, men også for at det er viktig for felleskapet. Det er en del av Kroloftets filosofi - og det mener jeg er viktig, sier Krantz.