Flere ønsker økt mediedekning på Søndre Nordstrand

Det er stort engasjement i de lokale Facebook-gruppene på Søndre Nordstrand. Likevel mener flere at den tradisjonelle mediedekningen er for dårlig.

Dame som sitter med pc med Facebook-siden "Engasjerte Holmlianere"

Administratorene av Facebook-gruppen "Engasjerte Holmlianere" er inne hver dag og ser hva som skjer. 

"Engasjerte Holmlianere" er en Facebook-gruppe med omtrent 4700 medlemmer. I beskrivelsen av gruppen står det "Gruppen for deg som bidrar til at Holmlia blir er enda bedre sted".

Journalen har vært i kontakt med en av administratorene for Facebook-gruppen. Siri Thurmann-Moe som var med på å lage gruppen i 2017 sammenligner den med en "oppslagstavle".

– Det er som den gode og gamle oppslagstavla, sier Thurmann-Moe.

Hun utdyper at gruppen fungerer som et torg, hvor man kan se hva som skjer. I gruppen er meningsutveksling og informasjon, noe hun mener trengs i et lokalsamfunn.

Administrator Siri Thurmann-Moe var med å lage Facebook-gruppen i 2017 som har vokst seg stor på engasjementet til Holmlianere.

Lokal mediedekning

Audun Westad forteller at noe av motivasjonen for å skape "Engasjerte Holmlianere" var å fylle et behov for mediedekning.

– Opprettelsen av gruppen var delvis motivert av en lite tilfredsstillende mediedekning av Holmlia og bydelen Søndre Nordstrand som helhet, sier Westad.

Det er også et behov med-Holmlianer Bjørn Kenneth Muggerud har sett.

– Lokalavisen som holder til her er Nordstrands Blad, men den dekker ikke behovet for de som bor her (Søndre Nordstrand). Tilbakemeldingene fra folk rundt meg var at Nordstrands blad bare skriver om oss her ute når det skjer noe negativt, som kriminalitet eller dop, sier Muggerud.

Journalen har kontaktet Nordstrand Blad for tilsvar til påstandene fra Muggerud.

Redaktør June Westerveld trekker frem at de det siste året har skrevet stadig mer om bydel Søndre Nordstrand. Hun skriver at innbyggerne er flinke til å tipse om gode saker og at det har fulgt budsjettkuttene i bydelen tett.

Vi har skrevet en rekke saker om seniorsenteret på Prinsdal som fikk alkoholforbud fra bydelen, og vi har dekket store utviklingsprosjekter som på Rosenholm og Mortensrud. Vi har skrevet om trafikksikkerhet på skoleveiene, utfordringer i Slimeveien, i tillegg til flere gode saker om boligmarkedet i bydelen. Dette er bare for å nevne noe, skriver Westerveld i en e-post.

Til sist trekker hun frem at de som lokalavis er avhengige av gode nyhetstips som innbyggerne på Søndre Nordstrand sender inn, og kommer med en oppfordring til å fortsette med det.

Bjørn Kenneth Muggerud viser frem nettsiden han har laget for det han håper kan bli en lokal avis for Søndre Nordstrand.

Muggerud har jobbet i mediabransjen i flere år, blant annet som journalist. Han bodde på Holmlia på 80-90 tallet og flyttet tilbake i 2024. Nå ønsker han å lage en lokal nettavis.

– Søndre Nytt skal være en lokal nettavis som dekker alt smått og stort i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Nettavisen skal fokusere på lokalnyheter, kultur, sport, politikk, næringsliv og aktiviteter, samt fremme et positivt bilde av bydelen som en viktig del av Oslo.

Muggerud legger til at bydelen har en mangfoldig befolkning og et variert kulturliv som skaper stort behov for lokaljournalistikk som representerer hele bydelen på en balansert og nyansert måte.

Politisk engasjement

Det som skiller "Engasjerte Holmlianere" fra andre lokale Facebook-grupper er at den oppfordrer til politisk diskusjon, under noen retningslinjer.

– Filosofien er så åpen som mulig, men tematikken skal være relatert til Holmlia. Hvis det er politiske innlegg, skal man ikke dele ukritisk og man skal ta ansvar for de innleggene man deler. Også minner vi på at man skal ha en ålreit tone, det er naboene våre vi snakker til og med, å huske på det er det viktigste, sier Thurmann-Moe.

Thurmann-Moe utdyper at det ikke er vanlig i lokale Facebook-grupper å ønske politiske diskusjoner velkommen, fordi man gjerne vil styre unna kok i kommentarfeltet som skaper mer arbeid for administratorer.

Hva gjør dere som administratorer for å unngå ufine kommentarer?

– Vi har jo ikke noen redaktørplakat vi forholder oss til, men vi bestreber oss på å være konsekvente når det gjelder å moderere kommentarfeltet. Vi går minst mulig inn og administrerer, men vi følger med, sier Thurmann-Moe.

Hun legger til at de noen ganger får kritikk for å slette innlegg, og at de forsøker å være transparente med gruppen om at det noen ganger gjøres feil. Administratorrollen er frivillig og ingen av administratorene tjener penger på det.

Journalen kontaktet med-administrator Audun Westad, som også er medlem i bydelsutvalget på Søndre Nordstrand for Sosialistisk Venstreparti (SV).

Ser du noen rollekonflikt for deg som administrator av en politisk engasjert Facebook-gruppe og din partipolitiske tilhørighet?

– Det er et todelt svar, teoretisk sett ja, så ser jeg en interessekonflikt, men praktisk sett nei, jeg har aldri opplevd en interessekonflikt, sier Westad.

Han legger til at han mener det skal være mulig å være i politikken og engasjert i nærmiljøet på samme tid. Han forteller at han ikke bruker gruppen for å fremme SVs politikk på noen måte, og moderer ikke annet politisk innhold.

– Jeg mener det skal være så lite sensur som mulig, sier Westad.