Utfordrer til tur i Groruddalens urbane landskap
I en ny bok utforskes Groruddalen gjennom fem byvandringer, der tekst og fotografi dokumenterer en del av byen som er preget av store kontraster. Boklanseringen fant sted mandag denne uken.
Boken «Groruddalen på Tvers - Fem Byvandringer», som først ble utviklet som en diplomoppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, er mer enn bare et akademisk prosjekt – den er også en praktisk guidebok. Gjennom fem nøye utvalgte ruter inviterer den leseren til å utforske og oppdage Groruddalen på en ny måte.
Groruddalen er den delen av Oslo hvor de virkelig store utbyggingsprosjekt foregår. Dette gjelder særlig Hovinbyen, hvor det forekommer en stor eiendoms- og byutvikling. Denne utviklingen er forfatterne litt kritiske til.
— Vi mener at de nye nabolagene som bygges, ikke er tilstrekkelig tilpasset stedet; det tas ikke nok hensyn til Groruddalens urbanitet og unike karakter. Samtidig er det viktig at vi ikke blir for nostalgiske og hevder at Groruddalen er et perfekt sted som ikke må røres, sier arkitekt Eirik Stokke-Mikalsen, som er en av forfatterne bak boken.
Tidskapsel av Groruddalen
Stokke-Mikalsen mener at boken kan bli et viktig dokument for fremtiden, da den fanger en brytningstid der man beveger seg fra utbyggingen av drabantbyen på 1950- til 1970-tallet til dagens kvartalsstrukturer, som etter hans mening er langt mindre stedstilpasset.
— Man setter eiendomsutvikleres profit i førersetet, heller enn arkitektonisk kvalitet. Da mener jeg at svaret på det ikke nødvendigvis er å se tilbake til klassisk stil, men heller å se på stedets kvaliteter og deretter tilpasse seg til stedet. Det synes jeg man har mange gode eksempler på i Groruddalen, sier Stokke-Mikalsen.
Fotograf Simen Øvergaard mener at hovedmålet var å bevare et visuelt bilde av Groruddalen slik den ser ut i dag, fremfor å utfordre seg selv fotografisk. Han håper i liket med Stokke-Mikalsen at fotografiene kan komme til nytte i fremtiden.
— Store endringer vil komme, som de alltid gjør. Og det vil det jo også i Groruddalen. I kontrast til det mekaniske og funksjonelle uttrykket i Google Street View, ønsket jeg å tilføre en følsomhet for omgivelsene, forteller Øvergaard.
Foto: Maria Geitle. Fotografier av Simen Øvergaard stilt ut på AHO i forbindelse med boklanseringen.
Ta omgivelsene på alvor
Øvergaard håper at boken kan inspirere leserne til å observere omgivelsene sine enda grundigere og kanskje gjenkjenne seg selv i dem. Dette er noe han selv måtte lære gjennom arbeidet med prosjektet, en erfaring som har vist seg å være svært verdifull for ham.
— Det handler om å ta det vi omgir oss med på alvor – både det vi ser i vår egen hverdag og det som er viktig for andre. Denne evnen er i ferd med å bli svakere generelt, mener Øvergaard.
Fra marka til byens gater
Til tross for at det er flotte turmuligheter i Groruddalen med Lillomarka og Østmarka og langs Alnaelven, kommer forfatterne med en klar oppfordring til leserne:
— Vi vil også utfordre folk til å gå tur i det urbane landskapet. Da tror jeg man kan få i gang en samtale om hva slags sted dette er, hva som er kvalitetene i bydelene, og hvordan vi skal bygge området videre, sier Stokke-Mikalsen.