Fra militærsensur til selvsensur
Israelske journalister kan skrive om hva de vil, så lenge nyheten ikke truer rikets sikkerhet.
Israel er det landet i Midtøsten med størst pressefrihet. På tross av den vanskelige politiske og militære situasjonen, går debatten fritt og høylytt.
Israelske journalister går ikke av veien for å kritisere myndighetene, og i dag er nesten samtlige aviser kritiske til den sittende regjeringen. Pressefrihet i Israel handler aller mest om hva som får oppmerksomhet og havner på agendaen i pressen.
Se bildeserie fra Israel.
Militærsensur
Til tross for pressefriheten har Israel siden opprettelsen av landet i 1948 hatt en streng militærsensur. I dag er militærsensuren i hovedsak frivillig. Likevel kan israelske journalister som skriver om militære saker og sikkerhetsspørsmål fremdeles oppleve å få teksten tilbake fra sensuren med røde utstrykninger. Det fremste tabuet i israelsk presse er kjernefysiske våpen. Publisering av sensitiv informasjon om dette medfører alvorlige rettslige konsekvenser.
Les også: Holder hemmelighetene for seg selv
Et samfunn i tjeneste
De aller fleste israelere tjenestegjør i militæret på et eller annet tidspunkt. Førstegangstjenesten gjelder for alle og varer i to år for kvinner og tre år for menn, etterfulgt av obligatorisk reservetjeneste. Det gjør at alle får erfaring med militærvesenet og blir preget av fiende-tenkning. Dette påvirker hvordan folk ønsker at journalister skal vinkle utenriks- og forsvarssaker.
Hør og se hva israelere selv tenker om pressefrihetens kår i Israel.
Kommersielle hensyn
Israels presse har gjennomgått store endringer de siste tjue årene. Det som tidligere var en partilojal presse under militærsensur, har med tiden blitt en uavhengig og maktkritisk presse preget av økende kommersielle hensyn.
For å holde liv i de store papiravisene, som er en viktig maktfaktor når det gjelder å sette dagsorden, blir israelsk presse stadig mer kommersialisert. Der de store avisene tidligere bestemte hva folk skulle lese, er det nå i stor grad publikums smak som bestemmer hva avisene skal skrive om.
Se en oversikt over de største israelske avisene.
Likevel er det journalister som forsøker å gå mot strømmen.
Palestina-konflikten
Israelske journalister kommer ikke inn i Gaza, og må reise til Vestbredden delvis på eget ansvar. Samtidig kan det virke som at mange journalister avstår fra å rapportere fra territoriene av populistiske grunner. Det folk vil ha og høre om, styrer informasjonsstrømmen i Israel. Men noen journalister styrer mot strømmen.
Les om israelske journalisters rapportering fra de okkuperte territoriene.
-
Navn: Israel
-
Styringsform: Parlamentarisk demokrati
-
Folketall: 7 746 000
-
Antall drepte journalister i 2010: 0
-
Antall drepte journalister hittil i år: 0
-
Antall fengslede journalister i 2010: 0
-
Antall fenglsede journalister hittil i år: 0
Kilde: cpj.org