Lite land, mange medier

Israel har en imponerende samling medier fordelt på et geografisk lite område.

Når israelere snakker om høyre- eller venstreside i pressen, handler skillet først og fremst om sikkerhet- og Palestinaspørsmål, ikke hvilken politisk farge mediene representerer.

Israels største papiraviser:

  • Israel Hayom (Israel today). Gratisavis som kun har eksistert siden 2007, men er allerede landets mest leste avis. Støtter Netanyahu-regjeringen.
  • Yedioth Ahronoth er en tabloid, kommersiell avis. Kritiserer Netanyahu. Mest lest fram til Israel Hayom kom ut. Kjent for sin populære webside: ynet.co.il.
  • Maariv. Kommersiell avis som kritiserer Netanyahu.
  • Ha’aretz, "landet". Minst oppslutning blant de kommersielle (ikke-religiøse) avisene. Kritiserer israelsk politikk generelt og reflekterer internasjonal debatt. Kritiserer Netanyahu. Regnes som en elitistisk avis, som bruker universitetsspråk. Ha'aretz leses av eliten, og retter seg ikke mot den ”vanlige mannen i gata”. Har også for venstreorienterte meninger for mange israelere.
  • Makor Rishon-Hatzofe er en avis med veldig liten leserskare. En ideologisk avis, med et konsekvent politisk ståsted. De andre kommersielle avisene kan godt bytte ståsted, for eksempel ved regjeringsskifte og så videre. Makor Rishon-Hatzofe kritiserer Netanyahu, men fra et høyre-perspektiv.
  • Jerusalem Post er, sammen med Ha'aretz, den mest leste israelske avisen utenfor Israel. En engelskspråklig, konservativ avis.

 

Ikke-hebraiske medier:

Det finnes to ulike typer arabiske medier i Israel:

  • Den ene er for israelske palestinere som bor innenfor ”den grønne linja” (1967-grensene) og i Jerusalem. Dette er blant annet As Sennara, Kul Al Arab, Panorama og Akhbar Al Naqab.
  • Den andre typen arabiske medier er de som finnes på Vestbredden, utenfor den grønne linja.

Les mer om palestinske medier her.

Dessuten publiseres det to russiske aviser i Israel. Det er en million russisktalende jøder i landet. I det store og hele støtter de Netanyahu.

 

Radio og TV:

Israel har to hovedradiokanaler:

  • Kol Israel/Voice of Israel: Fire ulike kanaler. Statseid, men kun finansielt. Ikke kontrollert eller influert av staten.
  • Army radio (Galei Tzahal): To kanaler. En for et yngre publikum, med musikk og temaer som interesserer de yngre. Den andre retter seg mot de eldre, med vekt på nyheter og aktualitet. Finansiert av militæret, men militæret har ingen kontroll eller innflytelse.

Det er i hovedsak tre hoved-tv-kanaler: