Politikere, mafia og medieeiere trekker i trådene i Italia
Italiensk pressefrihet er på europeisk bunnivå.
Mens journalister må leve med trusler fra mafiaen, politikere peker ut redaktører og noen få medieeiere kontrollerer markedet, hindrer en bunnskrapt statskasse statsminister Mario Monti i å løsne opp i eierskapskonsentrasjonen Berlusconis medielover åpnet for.
Journalister under politibeskyttelse
Til tross for drapstrusler og utfrysning velger flere og flere italienske journalister å fortelle hvordan livet egentlig er i landet. De skriver nemlig om den italienske mafiaen.
Men det er livsfarlig.
14 journalister lever i dag med politibeskyttelse på hemmelig adresse. 100 journalister rapporterte i fjor at de hadde mottatt trusler, og siden 1960 er ni journalister drept av mafiaen. Dette er de harde fakta fra Reportere uten grenser.
Les mer om mafiaens knebling av journalister
Trang økonomi kan hindre ny medielov
I fjor høst måtte Silvio Berlusconi gå av som statsminister. Inn kom den uavhengige Mario Monti og dannet en såkalt teknokratregjering. Monti var tidlig ute med å annonsere en reform av Italias medielov, men eurokrise, økonomisk krise, stor arbeidsledighet og interne maktstrukturer kan gjøre at dette ikke står øverst på agendaen.
Videre får mediene merke de dårlige økonomiske tidene, noe som også kan påvirke utsiktene for en eventuell reform. Flere av de store mediene har måtte skjære dramatisk ned på budsjettene.
- Det er lite penger, og derfor ikke et godt tidspunkt å skape en ny medievirkelighet på, sier Italia-kjenner Simen Ekern.
Sammen med medieforskeren Marco Gargiulo ser Ekern håp for en annen medielovgivning og eierstruktur. Men på toppen av økonomiske utfordringer tror begge en omfattende politisk endring må til før Italia får en helt ny medievirkelighet.
- Italia trenger et nytt La Casta, en ny generasjon politikere, for å få til dype, strukturelle endringer, sier Marco Gargiulo.
Les mer om den italienske medievirkeligheten
Politiserte medier og eierskapskonsentrasjon
Fram til begynnelsen av 1990-tallet var det italienske medielandskapet preget av en partistyrt presse. Hvert parti eide sin egen TV-kanal, men etter en omfattende korrupsjonsskandale for 20 år siden ble både partiene og TV-kanalene borte. Igjen sto Silvio Berlusconi og hans konsern Mediaset, som nå eide de tre største gjenlevende TV-kanalene. I 1994 ble samme mann valgt til statsminister, samtidig som han også var landets mediemogul.
Med sine mange skandaler var tidligere statsminister Silvio Berlusconi god forsidemat for italienske aviser. Journalist Franco Giubilei mener han burde holdt seg i underholdningsbransjen.
Fram til 2011 har Berlusconi gjennom tre perioder vært regjeringssjef, og innført medielover som har gjort at han har dominert italiensk presse på eiersiden både blant de kommersielle stasjonene så vel som i statskanalen RAI.
- RAI er svært politisert. Personer i fremtredende stillinger er politisk ansatt og blir byttet ut avhengig av hvem som sitter med makten, sier førsteamanuensis og medieforsker Marco Gargiulo ved Universitetet i Bergen.
Ifølge Gargiulo er ikke tilstanden for den italienske pressefriheten kritisk. Samtidig ser han tydelige negative aspekter.
- Det påvirker jo den redaksjonelle friheten når sentrale stillinger er besatt ut i fra politiske formål, sier han.
En rapport utarbeidet av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa støtter opp om Gargiulos vurdering. Rapporten tilsa at det stod tilfredsstillende til med presse- og ytringsfriheten i landet, men at TV-markedet var preget av sterk eierskapskonsentrasjon.
Les mer om Italias medielovgivning
En fri, men fattig journalisthverdag
Franco Giubilei, journalist i Torino-avisen La Stampa, opplever at han har frihet til å skrive hva han vil og at den italienske avisvirkeligheten er god og variert. Men det er vanskelig å få jobb som journalist i Italia, og lønningene er ofte svært lave. Dette gjør at særlig frilansjournalister ofte må ha andre jobber ved siden av for å få endene til å møtes. Ifølge Giubilei er de journalistiske arbeidsforbundene ubrukelige når det gjelder lønnsforhandlinger og ivaretakelse av frilansjournalisters rettigheter.
Italienerne leser relativt lite aviser. Dermed er det TV-en som når ut til massene og dominerer nyhetsformidlingen foran både nett- og papiraviser, som har vært mer kritiske til Berlusconi. De fleste italienske tv-kanalene er underlagt det Berlusconi-eide firmaet Mediaset.
Les Franco Giubileis opplevelse av journalistvirkeligheten
Repubblica Italiana
(Republikken Italia)
-
Folketall: 58 090 700
-
Drepte journalister i 2011: 0
-
Drepte journalister hittil i år: 0
-
Fengslede journalister i 2011: 0
-
Fengslede journalister hittil i år: 0
Kilde: cpj.org