TV-reporter trues på livet
Den kenyanske TV-reporteren Mohammed Ali hevder han blir drapstruet fordi han har avslørt at fire toppolitikere står bak omfattende narkotikasmugling.
– I begynnelsen av mai kom en forretningsmann fra Mombasa opp til meg og sa: "Fortsett med det du gjør, og se hvor langt du kommer", forteller Mohammed Ali.
Ali har vunnet en rekke priser og regnes for en av de fremste journalistene i Kenya i dag. I det populære TV-programmet Jicho Pevu, som sendes på KTN (Kenya Televison Network), tar han opp aktuelle problemer ved det kenyanske samfunnet. Ali har blant annet avdekket saker som omhandler korrupsjon og narkotikakriminalitet. Nå tror han at serien han nylig laget om narkotikahandelen i landet, er bakgrunnen for drapstruslene han nylig mottok.
– Rett etter at første episode av serien ble sendt, begynte jeg å motta trusler fra flere hold, forteller han.
Serien midlertidig stoppet
I serien om narkotikahandelen i Kenya beskyldes fire toppolitikere for å være involvert i narkotikasmugling. Ifølge Ali er politikerne samarbeidspartnere med forretningsmannen som truet han i begynnelsen av måneden.
Politikerne hevder selv at påstandene er falske, og de har derfor gått rettens vei for å stoppe KTN fra å sende flere episoder. Høyesterett har pålagt TV-kanalen å ta serien av luften til saken er rettslig avgjort.
Ali mener Høyesteretts avgjørelse er feil.
– Bakgrunnen for mine undersøkelser var at den amerikanske ambassaden i Nairobi allerede hadde etterforsket politikerne og linket dem til narkotikakriminalitet.
Sikre bevis
TV-reporteren sier at det ikke hersker noen tvil om at beskyldningene er berettiget.
– Mine undersøkelser stemmer. Jeg har til og med snakket med noen av smuglerne som selv sier de arbeider for toppolitikerne. Jeg har dokumenter som er sikre bevis på hvordan de smugler narkotika fra Afghanistan, Iran og Pakistan gjennom havnen i Mombasa.
Ali mener i tillegg at politikernes reaksjoner på hans avsløringer er bevis nok i seg selv. Han forteller blant annet at broren til den ene politikeren skal ha kommet opp til han og sagt "jeg skal flerre deg levende dersom du ikke slutter å bry deg med våre saker".
LES OGSÅ: Journalister blir truet og trakassert
– Politiet gjør ikke noe
Ali har informert politiet om alle truslene, men han sier de fremdeles ikke har startet å etterforske saken.
– Politiet sier at de skal undersøke dette, men det kenyanske politiet fungerer ikke.
Ali tror at dersom noen skulle blitt arrestert for forholdet, kunne de bare betalt for å slippe ut igjen.
Måtte i eksil
Det er ikke første gangen Ali har opplevd å bli truet. I 2008 måtte han for en periode dra i eksil i Tyskland som følge av en lignende avsløring.
– Situasjonen i Kenya var enda mer spent på den tiden, og TV-kanalen jeg jobbet for sendte meg til Tyskland mens ting fikk roet seg her hjemme, forteller han.
Slike erfaringer gjør at Ali mener at pressefriheten er svært begrenset i Kenya.
– For oss som driver undersøkende journalistikk i Kenya, vil jeg si at det ikke finnes pressefrihet i dag.
Vil fortsette arbeidet
Til tross for de gjentatte truslene, har Ali ingen planer om å gi opp karrieren.
– Livet mitt handler om å avdekke historier, for så å gjemme meg av hensyn til min egen sikkerhet. Jeg lever i konstant frykt, men det er verdt det, avslutter han.