Farlig å avdekke korrupsjon
Etter å ha skrevet om korrupsjon, har mange journalister blitt truet på livet eller tvunget til å rømme landet.
– Vi journalister må prøve å gjøre verden til et bedre sted, selv om det betyr at vi dør i prosessen, sier journalist Robert Wanyonyi.
Etter å ha skrevet en sak om statsansatte som stjal kaffe fra fabrikkene til fattige bønder, ble han utsatt for alvorlige trusler.
– Det var forderdelig. Jeg ble truet og ovevåket konstant. I tillegg fulgte noen etter meg og skjøt mot bilen min. Jeg overlevde mirakuløst og rømte landet, sier han.
Wanyonyi oppholder seg nå i ett av Kenyas naboland, men av sikkerhetsgrunner kan han ikke oppgi hvor.
– Akkurat nå gjemmer jeg meg for myndighetene, sier han.
Farlig å avdekke korrupsjon
Tall fra Committee to Protect Journalists (CPJ) viser at 35 prosent av journalistene som har blitt drept de siste 20 årene, har blitt drept etter å ha skrevet om korrupsjon. Kenya ligger på 154 plass (av 183) på Transparency Internasjonal sin korrupsjonsindeks, hvor nummer 1 er best.
Tom Rhodes er CPJs konsulent i Øst-Afrika, og har jobbet mye med trusler og overgrep mot journalister.
– Det er vanskelig for journalister i Kenya å skrive om korrupsjon og politisaker, men mange er fortsatt modige og publiserer, sier han.
Rhodes mener Kenya har bedre pressefrihet enn nabolandene.
– Kenya er bedre enn for eksempel Uganda, Rwanda og Eritrea, men de har fremdeles mange utfordringer, sier han.
På Reporters Without Borders sin liste over land med best pressefrihet, kommer Kenya på 84 plass, mens Uganda er nummer 139 og Eritrea er på sisteplass som nummer 179.
Kenya (uthevet) har bedre pressefrihet enn mange av nabolandene. Foto: Reporters Without Borders
Gir ikke opp kampen
Flere journalister har de siste månedene blitt truet på livet etter å ha skrevet om korrupsjon blant politi og embetsmenn.
– CPJ har måttet omplassere flere kenyanske journalister for å beskytte dem, sier Rhodes.
Eric Kiraithe, pressetalsmann for kenyansk politi, innrømmer at korrupsjon i politiet er et problem.
– Det er bekymringsfullt. Journalister har gjort mye for å få saker om korrupsjon frem i offentligheten, sier han.
Les ogå: På politimesterens dødsliste.
Journalist Wanyonyi vil ikke gi opp kampen, på tross av mordforsøket.
– Journalistikk handler ikke om å tjene penger, det er et kall. Så disse erfaringene har gjort meg enda modigere og fryktløs når jeg skriver artikler.
Partiske medier
Korrupsjon er også et problem innad i mediene. Mange kenyanske mediehus er eid av privatpersoner og politikere, noe som gjør det vanskelig å være objektiv.
Den kenyanske journalisten Zachariah Khadudu sier at korrupsjon går hånd i hånd med hvem som eier mediene.
– Mange av mediebedriftene eies av rike politikere med makt, og da kan ikke journalistene rapportere objektivt. Journalister er også relativt dårlig betalt, og kan fristes til å motta penger for å skrive om en sak på en spesiell måte, sier Khadudu.
Rhodes sier også at mange journalister tar i mot betaling for å vinkle eller stoppe saker. I tillegg er det problemer med eierskap.
– Nation Media-gruppen, for eksempel, har mange investeringer rundt om i Øst-Afrika, og da kan ikke journalistene kritisere disse prosjektene, sier han.