Kenya - pressefrihet kun på papiret
Kenya har grunnlovsfestet pressefrihet, men korrupsjon og stammelojalitet hindrer pressen i å skrive fritt.
Siden den nye grunnloven ble undertegnet i 2010 av nåværende president Mwaki Kibaki, har pressen vært fri til å skrive kritiske artikler uten represalier fra myndighetene.
I et land som lenge har vært under diktatur og sensurering, er dette et viktig steg på veien mot full pressefrihet i praksis.
Fortsatt er det nemlig kun i teorien at journalistene kan bedrive kritisk journalistikk. Korrupsjon og stammelojalitet hindrer en fri presse.
Likevel er Kenya et av de landene i Afrika med størst grad av pressefrihet.
Mer Kina, mindre Vesten
Kina investerer mer og mer i afrikanske medier, samtidig som vestlige medier kutter i ressursene. Afrikanske journalister hilser denne endringen velkommen, men det er likevel et spørsmål om Kina vil bidra til en fri, afrikansk presse.
Les mer om Kinas investering i afrikanske medier her.
Farlig å avdekke korrupsjon
Selv om pressefriheten i Kenya har kommet langt de siste årene, er det fremdeles farlig for journalister å skrive om korrupsjon og maktmisbruk.
Journalist Robert Wanyonyi måtte rømme landet etter å ha avslørt at statsansatte stjeler fra fattige bønder, og flere andre journalister er blitt truet på livet de siste månedene.
Journalist Robert Wanyonyi måtte flykte fra Kenya. Foto: Privat.
Kenya er likevel nummer to på listen over land journalister rømmer til. (INTERNLENKE: Escenic-ID: 73296 - Flykter til Kenya)
Ifølge Tom Rhodes, som er er konsulent for Committee to Protect Journalists i Øst-Afrika, har Kenya høy grad av pressefrihet i forhold til nabolandene.
- Siden det er et relativt utviklet land, prøver mange å få seg jobb der, sier Rhodes.
Han sier også noe av grunnen er at Kenya ligger nær Somalia og Etiopia, som ligger på toppen over farlige land for journalister.
På dødsliste
Journalisten Mohammed Ali har lenge jobbet med å avdekke korrupsjon og maktmisbruk, og regnes som en av Kenyas fremste journalister.
Han frykter nå for sitt eget liv etter påstander om at han er én av tre som politimesteren i Kenya har på en dødsliste.
Journalist Mohammed Ali blir truet på livet. Foto: Privat
Journalen snakket med Ali få timer etter han fikk vite at han figurerer på politimesterens dødsliste.
– Det er veldig spent stemning her nå. Vi vet ikke helt hva som foregår, sier han.
Ifølge Ali er det vanlig at journalister blir forfulgt om de avslører maktmisbruk.
– Vi frykter alltid for vår egen sikkerhet når vi kritiserer maktpersoner. Vi blir de som blir jaget, i stedet for de som skal gi informasjon til folket, sier han.
Store utfordringer i mediene
Grunnloven som kom i 2010, skulle sikre pressen full frihet til å informere og skrive fritt, men dette skjer ikke i praksis.
Ifølge journalist Zachariah Khadudu er problemet et annet vedtak gjort av regjeringen, nemlig Media Bill of 2010, som gir myndighetene rett til å ransake pressehus uten å oppgi noen grunn.
Også menneskerettighetsforkjemper, journalist og forfatter Koigi wa Wamwere, mener den nye grunnloven har hatt lite å si så langt.
Han er en av de som har kjempet for pressefrihet og demokrati i Kenya.
For 30 år siden skrev han en rekke kritiske artikler mot regjeringen, og måtte flykte til Norge. Han mener Kenya fortsatt har store utfordringer for å sikre full pressefrihet.
- Kenyanske medier er fortsatt en del av vårt sosialpolitiske system, som er veldig elitistisk, korrupt, og etnisk orientert, sier han.
Klikk på vido for å få høre om Kenyas historie og pressefrihet.
Kombinerer valg med rettssak
Etter presidentvalget i 2007 brøt det ut opptøyer på grunn av mistanke om valgfusk. De to kandidatene tilhørte hver sin stamme, og rundt 1200 personer mistet livet i opptøyene. Mediene spilte den gang en sentral rolle i å spre usann informasjon og oppfordring til hat den gangen.
I 2013 skal det kenyanske folket velge ny president. Foto: Demosh/Flickr
Nå frykter journalister nye opptøyer etter valget neste år. To av neste års presidentkandidater står tiltalt i domstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten etter valget i 2007. Disse må kombinere valgkamp med rettssak.
Frykter lokale myndigheter
Mange steder i Kenya har lokale myndigheter stammekonge, eller myndighetene er dominert av en stamme. Lokaljournalister er ofte redde for å skrive negativt om andre stammer, og for å kritisere lokale myndigheter. Fortsatt er ingen straffet for drapet på lokaljournalist Francis Nyaruri i 2009.
– Mordet på Nyaruri skjedde uten av noen ble straffet, fordi ingen av gjerningsmennene fryktet straff fra lokale autorieteter, nettopp fordi de var de lokale autoritetene, sier Nyaruris advokat.
KENYA
- Offisielt navn: Jamhuri Ya Kenya
- Norsk navn: Republikken Kenya
- Styringsform: Republikk
- Folketall: 40 046 600 (2010)
- Drepte journalister så langt i år: 0
- Drepte journalister i 2011: 0
- Fengslede journalister så langt i år: 0
- Fengslede journalister i 2011: 0
Tallene er hentet fra CPJ.org