Kinesiske medier etablerer seg i Kenya

Kina investerer stadig mer i afrikanske medier, og spesielt i Kenya. Kenyanske journalister ønsker kineserne velkommen.

Kina og Afrika samarbeider stadig tettere. Foto: Flickr.com/jdruschke.

Journalist Zachariah Khadudu er positiv til kinesernes investeringer. Han sier det er viktig at verden får et annet bilde av Afrika enn det BBC og CNN viser.

- Når CNN og BBC framstiller Afrika som et kontinent full av fattigdom, krig og nød, kan Kina bidra til å gi et mer nyansert bilde, sier han.

Får frem andre nyheter

Khadudu sier også at kinesernes inntog i afrikansk presse bidrar til å utdanne og gi flere afrikanske journalister jobb.

Han mener alle land bør ha så mange mediekanaler som mulig, for å sikre flere perspektiver av nyhetene.

- Afrika er et kontinent i utvikling, med mer demokrati, frie valg og respekt for menneskerettigheter. Derfor er det viktig å få frem andre nyheter enn bare katastrofene, sier Khadudu, som jobber for United Press International, og nå befinner seg i Danmark.

Journalist Zachariah Khadudu er positiv til Kina.
Foto: Privat.

- Kommersielle hensyn

Stipendiat ved Universitetet i Oslo, Heidi Østbø Haugen, sier det først og fremst er kommersielle og utenrikspolitiske hensyn som gjør at Kina investerer i afrikanske medier.

- Kineserne vil gjerne vise hva de har oppnådd, og sikre gode kontakter i Afrika, sier Haugen, som forsker på forholdet mellom Kina og afrikanske land.

Kina gir stipend og tilbyr kurs til afrikanske journalister. Dette mener Haugen kan påvirke deres holdninger til pressefriheten.

- De afrikanske journalistene vil få erfaring med kinesisk journalistikk og former for mediekontroll, og kanskje tenke at en slik modell kan fungere i deres land også, sier hun.

Selvsensur og redaktører som overstyrer journalistenes objektivitet er trekk ved kinesisk journalistikk som afrikanske journalister kan ta med seg tilbake til sitt land.

Heidi Østbø Haugen ved Universitetet i Oslo
sier Kina tenker kommersielt. Foto: UiO.

Kritiserer ikke Kina

Tom Rhodes i Committee to Protect Journalists (CPJ), forstår at det er forventninger i Kenya til Kinas investeringer i afrikansk presse.

Afrikanske land, deriblant Kenya, ønsker en mer positiv vinkling på det afrikanske kontinentet, og vil fokusere på det fremfor mer negative nyheter, mener han.

Lederen for Chinese Central TVs (CCTV) nye produksjonssenter i Nairobi, Robert Soi, sier til CPJ at CCTV vil strebe etter å være objektive, men at de ikke vil kritisere kinesiske interesser i Afrika.

Kenyanske journalister ansatt i kinesisk-eide CCTV må da finne balansen mellom den kritiske journalistikken og unngå å kritisere kinesiske interesser.

Vil heve profilen

Mens vestlige medier kutter ned på ressursene i Afrika, satser Kina hardere. Ifølge China Radio International, økte Kinas investeringer i Afrika med rundt 90% i fjor, blant annet i afrikanske medier.

Over fem milliarder kroner ble direkte investert i afrikanske land, mens handel mellom Afrika og Kina økte med cirka 30%.

Kinas ambassadør i Kenya, Liu Guangyuan, legger ikke skjul på at de investerer i afrikanske medier for å vise seg fra en mer positiv side og skape gode relasjoner.

- Mange medier gir ikke et korrekt bilde av Kina som helhet, sa han på åpningen av den nye TV-stasjonen 11. januar i år.

Guangyuan håper de på denne måten kan bygge broer mellom afrikanske land og Kina.